Zatvaranje 12

Završen 20. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, dodeljene nagrade

Sinoć je na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici svečanom ceremonijom zatvoreno 20. jubilarno izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Na ceremoniji su saopštene odluke međunarodnog žirija i dodeljene nagrade.
GRAND PRIX Festivala za najbolju predstavu u celini osvojila je predstava KARMEN u dramatizaciji i režiji Borisa Konstantinova i izvođenju Vologdskog pozorišta lutaka „Teremok“ iz Vologde, Rusija.
Nagrada za najbolju režiju dodeljena je OLEGU ŽJUGŽDI za režiju predstave PIKOVA DAMA A. S. Puškina i P. I. Čajkovskog i izvođenju Grodnenskog oblasnog pozorišta lutaka iz Grodna, Belorusija.
Iz saopštenja žirija: „20. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, posebno je ovogodišnjom selekcijom potvrdio svoj već dostignuti, izuzetni nivo. To znači da je najveći broj pozorišnih predstava sadržao respektabilnu vrednost, koja dokazuje da su najznačajnije i najvrednije forme teatra za decu pozorišna dela koja određenje dečijeg gledaoca nadilaze, jer se ostvaruju kao umetnost teatra univerzalnog horizonta, u kome svi, zajedno sa decom, dospevaju do najdubljeg umetničkog doživljaja. Ovaj stav posebno potvrđuju nagrađene predstave i njihovi protagonisti, između kojih se izdvajaju dela koja su dobila: Grand prix za najbolju predstavu u celini – Karmen pozorišta lutaka „Teremok“ iz Vologde, Rusija, impresivnim predstavljanjem španskog temperamenta i tragičnog događanja koji iz njega proishodi, i Nagradu za najbolju režiju (uz nagrade za glumačka ostvarenja) – Pikova dama, oblasnog pozorišta lutaka iz Grodnog, Belorusija, u režiji Olega Žjugžde, koji unosi sublimnu ironijsku distancu u Puškinov tragični narativ“.
Jubilarni 20. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici održan je od 19. do 25. maja, a doživeo je i reprizu u Segedinu od 21. do 24. maja
Ove godine je u fokusu bilo srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, tokom trajanje Festivala prikazana je izložba lutaka, kostima, scenografskih skica i pozorišnih fotografija „Svetovi i junaci“, autorke Ljiljane Dinić. Ova značajna izložba je već prikazana u Ljubljani (od 24. aprila do 14. maja), a biće postavljena nakon završetka Festivala i u Novom Sadu (28. maja – 15. juna), te u drugim mestima Srbije u zavisnosti od interesovanja. Srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu bilo je glavna tema i naučnog skupa, a pozorišta iz Srbije učestvovala su u programima Festivala predstavama „Bajka o vitezu bez konja“ (Pozorište mladih iz Novog Sada), „Priča o konju“ (Dečije pozorište iz Subotice), „Slike sa izložbe“ (Pozorište lutaka iz Niša) i „Ružno pače“ (Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina).
Van takmičarske selekcije je odigrano još 5 predstava iz Velike Britanije, Francuske, Rusije, Srbije, a u okviru pratećeg programa našli su se i filmovi za decu, izložbe, radionica i muzičko-scenski program „Trgovi i ulice“ koji promoviše dečije veštine i stvaralaštvo. Pored ovoga održani su i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti kao i promocije knjiga autora za decu i mlade iz zemlje i regiona.

Povezana vest:  Knjiga priča "Tamo je ovde" Maje Lalević Piščević u knjižarama od 22. marta