bosifestPočinje četvrti BOSIFEST

Četvrti beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – BOSIFEST 2013. počinje u sredu, 5. juna i trajaće do petka, 7. juna u Domu omladine Beograda.
Kako je saopštio organizator BOSIFEST-a – Hendi Centar Koloseum sa svojim partnerima Kancelarijom za mlade i Turistickom Organizacijom Beograd i Savetodavno telo OSI pri kabinetu gradonacelnika, na festivalu će biti prikazani igrani, dokumentarni i animirani filmovi koji se bave životom osoba sa invaliditetom ili su autori osobe sa invaliditetom.
BOSIFEST 2013 se održava pod sloganom „Energija stvaralaštva“. Selektor festivala je mlada rediteljka Maja Miloš, a članovi žirija su svetski priznati reditelji: Slobodan Šijan, Srdan Golubović i Darijan Mihajlović. Na Festivalu se očekuju gosti iz Francuske, Engleske, Nemačke i Srbije.
Selektor Maja Miloš odabrala je 34 filma od kojih će 14 biti prikazani u takmičarskom, a 20 u revijalnom delu. Filmovi su iz Amerike, Kanade, Evrope, zemalja iz okruženja. Žiri će dodelitl Grand Prix Festivala za najbolji film, nagrade za najbolju režiju i scenario.
Prateći program Festivala čine kreativne radionice, okrugli stolovi, muzički performansi, izložba fotografija, rekao je direktor Festivala Darko Ivić.
Maja Miloš je poručila da se od BOSIFEST-a može očekivati neočekivano.
BOSIFEST će otvoriti film „Lusy“, koji je prikazan u Kanu u okviru programa kratkog metra i govori o devojčici koja boluje od autizma i koja uspeva posredstvom svoje mašte da nedostatak pretvori u snagu.
Dokumentarni film o najvećem tekstopiscu rokenrol epohe koji je između ostalog napisao hitove: „Viva Las Vegas“ i „Save last dance for me“ – „Aka Dok Pomus“ takojde će biti prikazan na BOSIFEST-u.
U animiranom filmu „Macropolis“, gledaoci će biti u prilici da uđu svet dve igračke koje imaju invaliditet i pogledaju neobičan spoj fotografije, animacije i snimanja na otvorenom odnosno ulicama Belfasta.
Ulaz na Festival je slobodan.

Povezana vest:  Uronite u lavirint misterija u romanu Sedam smrti