a planine odjeknuse-haled hoseiniHoseini, 50 nijansi i Veliki rat najtraženiji u Noći knjige

Veliki broj ljubitelja književnosti ostao je noćas budan uz knjige, odazvavši se osmoj manifestaciji Noć knjige i kupujući one koje su se tom prilikom našle na popustima.
Ova, već tradicionalna manifestacija u petak veče održana je u organizaciji izdavačke kuće „Laguna“ i knjižarskog lanca „Delfi“ u Beogradu i još 20 gradova u Srbiji.
Ispred knjižara Delfi i „Laguninih“ knjižara već su od 17 časova, od kada je i počela manifestacije, počeli da se formiraju dugački redovi ljudi „naoružanih“ spiskovima, entuzijazmom i strpljenjem da čekaju i po pola sata da bi kupili željene naslove.
Popusti na „Lagunina“ izdanja za jednu knjigu bila su 25 odsto, za dve knjige 30 odsto, za tri knjige 35 odsto, a za četiri i više knjiga 40 odsto. Tokom Noći knjige odobren je i popust do 20 procenata i na izdanja drugih izdavača, uključujući i državne – Zavoda za udžbenike i Službenog glasnika.
Sve koji su posetili knjižaru u SKC-u obradovali su popusti za knjige na engleskom i francuskom, dok su popusti važili i u knjižari „Delfi“ u Subotici za knjige na mađarskom jeziku.
U knjižari „Delfi“ SKC grupe dece, starijih gospođa, gospode i omladine tiskali su se među policama za knjige ne bi li kupili ono što ih zanima ili ono što su im ukućani poručili da im kupe.
Prodavac u knjižari „Delfi“ SKC Siniša rekao je da se najbolje prodaje novi roman Haleda Hoseinija „A planine odjeknuše“, trilogija „50 nijansi“ E. L Džejms , „Veliki rat“, „Miris mraka“ Miomira Petrovića, Saramago i romani Megi O’Farel.
Maturanti Lav i Aleksandar ponosno izlaze iz knjižare sa punim kesama. Aleksandar sa radošću u glasu kaže da je kupio pet knjiga koje su mu nedostajale iz serijala „Igra prestola“ i da sada „na miru može sve da pročita“.
Omiljen domaći pisac njegovog druga Lava je Svetislav Basara, tako da je od njega kupio „Famu o biciklistima“, kao i nekoliko Pekićevih romana. Njihov sugrađanin Aleksandar Andrić rekao je da je kupio par knjiga za svoju suprugu, da je „odlična manifestacija i da su dobri popusti“.
Njegov izbor je „pao“ na Zorana Živkovića i „Pet dunavskih čuda“, kao i na „Veliki rat“ koji je osvojio NIN-ovu nagradu za 2012. godinu.
Organizatori manifestacije, kako kažu, očekuju da će se ove godine premašiti cifra od 45.000 posetilaca.
Cilj manifestacije, pokrenute 2009. godine, jeste popularizacija knjige i čitanja, a brojka od 45.000 posetilaca za samo šest sati ukazuje na to da su očekivanja više nego opravdana.
Zbog velikog interesovanja koje je do sada vladalo, organizatori su odlučili da manifestacija ove godine traje sat duže, tako da je počela u 17 sati.
Noć knjige održana je u knjižarama „Delfi“, koje se nalaze na 11 lokacija u Beogradu i u gradovima u Srbiji u kojima se nalaze knjižare „Delfi“ i „Lagunini“ klubovi čitalaca: Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Čačku, Pančevu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici i Kruševcu i drugim gradovima.
U knjižari „Delfi“ SKC, domaćin večeri bio je Voja Nedeljković, u Laguninoj knjižari u Knez Mihailovoj ulici domaćin je bio Boban Spasojević, dok je Zemunce dočekivao Uroš Bogdanović.
Sve one koji su posetili knjižaru „Delfi“ u Novom Sadu dočekao je šarmantni voditelj Aleksandar Filipović, a sa posetiocima su se družili i naši najpoznatiji pisci.

Povezana vest:  „BEČKI ŠTRAUS ORKESTAR“ SA VRHUNSIM UMETNICIMA I ČUVAROM VIOLINE 14. DECEMBRA U BEOGRADSKOJ ARENI