zlatni_beocug_dobitniciUručena priznanja Zlatni beočug za 2009. godinu
Priznanja „Zlatni beočug“ koja Kulturno-prosvetna zajednica (KPZ) Beograda dodeljuje za trajni doprinos kulturi srpske prestonice, uručena su danas dobitnicima na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta.
-Nagrada ‘Zlatni beočug’ je priznanje za zaokružene duhovne vrednosti i dostignuća, koje kontinuirano povezuju sve one koji omogućavaju uspešniji duhovni život našeg grada – rekao je na svečanosti predsednik KPZ Beograda Milovan Vitezović.
Izvanredni Zlatni beočug za životno delo uručen je istoričaru umetnosti i reditelju Đorđu Kadijeviću, dirigentu Aleksandru Pavloviću i književniku, dramskom piscu i satiričaru Branislavu Brani Crnčeviću, a to priznanje dobili su i Zavod za udžbenike i Narodno pozorište iz Beograda.
Zamenica predsednika Kulturno-prosvetne zajednice Beograda Jadranka Jovanović rekla je na svečanosti da je ove godine za priznanje „Zlatni beočug“ konkurisao 181 kandidat, a među dobitnicima je 19 kulturnih radnika, umetnika, naučnika, prirednika i drugih zaslužnih građana.
Dobitnici „Zlatnog beočuga“ za 2009. su kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, filmski reditelj Darko Bajić, glumac Milan Gutović, pesnik Pero Zubac, kompozitor, aranžer i muzičar Aleksandar Sanja Ilić, privrednik i kulturni mecena Milutin Ignjatović, slikar Milan Cile Marinković.
Među dobitnicima priznanja su i kulturni poslenik Zoran Marjanović, glumac i dramski pisac za decu Branislav Branko Milićević, autor dokumentarnih i kulturnih serija i emisija Božidar R. Nikolić, grafički umetnik i slikar Dobrilo M. Nikolić, umetnik narodne muzike Merima Njegomir, primabalerina Ana Pavlović Pešić.
„Zlatni beočug“ je dodeljen i istoričaru umetnosti, turizmologu i književniku Uglješi Rajčeviću, pijanisti i multimedijalnom umetniku Nikoli Rackovu, filozofu i književniku Željku Simiću, Međunarodnom filmskom festivalu FEST i slikarki Slobodanki Rakić Šefer.
Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Beograda Živorad Ajdačić rekao je na svečanosti da je posebna povelja dodeljena organizatorima akcije „Srbija – zemlja jorgovana“, u okviru koje je zasađeno 1.600 stabala jorgovana u Beogradu.
Povelja je dodeljena knezu Aleksandru Pavlovom Karađorđeviću, kneginji Barbari od Lithenštajna i autorki projekta Vesni de Vinča.
Povelje KPZ Beograda uručene su i Radoslavu Nediću za trajni doprinos kulturi i međunarodnoj saradnji, vlasniku Restorana „Marinada“ Rajku Dobrosavljeviću za trajni doprinos ugostiteljstvu, turizmu i kulturi, kao i Milisavu Milenkoviću za doprinos radu KPZ Beograda.
Priznanja su laureatima naručili predstavnici Skupštine Beograda, a u umetničkom delu programa nastupili su neki od dobitnika nagrade – Merima NJegomir, Aleksandar Sanja Ilić, Nikola Rackov, Pero Zubac i Branislav Crnčević, koji se zahvalio u ime svih nagrađenih.
Kulturno-prosvetna zajednica Beograda osnovana je 1956. godine kao organizacija u oblasti kulturnog stvaralaštva, naučne i prosvetne delatnosti. Nagradu „Zlatni beočug“ dodeljuje od 1970. godine.
Povezana vest:  Novi triler Džejmsa Patersona u izdanju "Lagune"