pozoriste_maskeJugoslovenski pozorišni festival u Užicu
Na 14. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i grad Užice, od 13. do 20. aprila takmičiće se sedam pozorišnih kuća iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, potvrđeno je Tanjugu u užičkom Narodnom pozorištu koje je domaćin ove tradiconalne pozorišne smotre „Bez prevoda“.
Selektor festivala Bojan Munjin, ugledni pozorišni kritičar iz Zagreba, rekao je da je pozorišna sezona 2008/09 bila blagorodna po broju i kvalitetu izvedenih premijera, što mu je, s druge strane, otežalo posao da izabere sedam najboljih.
Ovaj 14. pozorišni festival trebalo je da se održi početkom novembra prošle godine, ali je zbog epidemije novog gripa odložen, uz saglasnost svih učesnika.
Festival će u utorak uveče, kako su najavili organizatori, otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić, posle čega će nastupiti Narodno pozorište iz Beograda s predstavom „Derviš i smrt“, Meše Selimovića, u režiji Egona Savina.
Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice će u sredu nastupiti sa dramom „Ko se boji Virdžinije Vulf“ Edvarda Olbija, u režiji Dina Mustafića, dok će sutradan beogradsko pozorište Atelje 212 izvesti predstavu „Šuma blista“, po tekstu Milene Marković, u režiji Tomija Janežića.
Četvrto takmičarsko veče rezervisano je za Hrvatsko narodno kazalište iz Rijeke koje na ovu pozišnu smotru donosi „Turbo folk“, po tekstu Olivera Frljića koji je se pojavljuje i u ulozi reditelja.
„Brod za lutke“ Milene Marković, režirala je Ana Tomović, a predstavu koja je na programu u subotu uveče izvešće Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, dok će sarajevsko Narodno pozorište sutradan nastupiti sa komadom „Mortal kombajn“, po dramskom tekstu Pavela Sale, koji je režirao Dino Mustafić.
Takmičarski deo festivala zatvoriće Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda predstavom „Kandid ili optimizam“, prema Volterovom tekstu koji je režirao Aleksandar Popovski.
Jugoslovenski pozorišni festival završava se 20. aprila dodelom nagrada i priznanja kada će u čast nagrađenih subotičko Pozorište „Deže Kostolanji“ izvesti predstavu „Urbi et orbi“, po tekstu Janoša Pilinskija i režiji Andraša Urbana.
Povezana vest:  Slovenija u fokusu 21. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici