Izlozba Trenuci za pamcenje 01

IZLOŽBA „TRENUCI ZA PAMĆENJE: OLIMPIZAM U SRBIJI 1912 – 2012″ SADA I ONLINE

Od danas je na adresi http://www.oks.org.rs/trenucizapamcenje/ javnosti dostupna virtuelna izložba posvećena vek dugoj istoriji olimpijskog pokreta kod nas, „Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912 -2012″.
Pre tačno godinu dana, povodom sto godina učešća naših sportista na Olimpijskim igrama, Izložba „Trenuci za pamćenje“ otovrena je u prostorijama Muzeja istorije Jugoslavije, a simbolično, godinu dana kasnije, puštena je u rad i online verzija ove izložbe.
Virtuelna izložba „Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912-2012″ je edukativnog karaktera i predstavlja istoriju olimpijskog pokreta u Srbiji. Centralna misao koja je nosilac čitave izložbe sadrži ideju sećanja i ideju kontinuiteta olimpijskog pokreta u našoj zemlji. Na jednom mestu su prikazani pojedini eksponati, kao i najznačajniji trenuci, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, pa do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.
-Ideja za virtuelnom izložbom je nastala iz želje da bogata istorija olimpijskog pokreta naše zemlje bude uvek dostupna publici, naročito mladima do kojih je danas teško dopreti. Pored toga, tragali smo za nečim interesantnim i zabavnim što će održati pažnju posetilaca. Budući da živimo u eri modernih tehnologija ovaj vid komunikacije je neminovan i predstavlja aktuelni trend u svetskim muzejima. Ovo je svakako veliki korak za naš Olimpijski muzej koji je među prvima u svojoj branši realizovao jedan ovakav projekat – kaže Nataša Janković, direktor Fonda sporta i olimpizma.

Povezana vest:  U JDP-u počele probe dve predstave