LJUBAV-I-PRIVRZENOSTNežna priča o „običnim“ ljudima – „Ljubav i privrženost“

U jednom od najomiljenijih žanrova – ljubavnim romanima postoji velik broj podžanrova, a engleska književnica Erika Džejms (53) opredelila se za ljubiće-porodične sage kojima pripada i njen prvi prevod na srpski jezik „Ljubav i privrženost“ u izdanju „Vulkana“.
Džejmsova je stekla solidno obrazovanje na Oksfordu ali je dosta dugo tražila čime želi da se bavi sve dok se nije obrela na kursu kreativnog pisanja i tako je pocela njena književna karijera, pričama koje je uspešno plasirala po časopisima pa je osvojila i nekoliko nagrada.
Prvi roman „Dašak svežeg vazduha“ doneo joj je nagradu koja se dodeljuje za debitantska dela 1996. i od tada ne prestaje da piše i to tako uspešno da ju je „Tajms“ uvrstio medju 10 najuspešnijih pisaca bestselera prve decenije 21. veka. Danas joj pisanje garantuje udoban zivot koji provodi delom u Češiru, kraju gde je odrasla, a delom na italijanskom jezeru Komo. Prema sopstvenim rečima, voli da priča sa neznancima jer tako dobija ideje za svoje likove a i za priče i to ih čini veoma životnim i uverljivim.
Do sada je objavila 15 romana pisanih, sa manje ili više veštine ali uvek po „receptu“ koji je postao njen zaštitni znak, što joj je 2005. donelo godišnji nagradu za najbolji romantični roman.
Kao razvedena žena i majka dva već odrasla sina Džejmsova se opredelila da joj se većina priča vrti oko porodičnih problema i čitaocima pruža priliku da se identifikuju sa njenim junacima jer su to uvek „obični“ ljudi.
Roman „LJubav i privrženost“ (2004) ne odstupa od već navedenog modela da su u centru priče sudbine dve porodice njihovi životi, problemi ljubavi, tragedije ali na kraju nema klasičnog „hepi enda“ već jedna dobra doza nade koja pružza čitaocu prijatan osećaj da uvek postoji neki izlaz iz najgorih situacija.
Glavna junakinja na početku priče je srećna, uspešna 32-godišnja Harijet Svift koja ima dobar posao kao kompjuterski programer, solidnog stalnog partnera, lep stan i sasvim sredjen zhzivot u Oksfordu. Neočekivano, njen miran život narušava pogibija sestre i zeta, a pošsto je sestri, pre nego je rodila prvo dete, obećala da će u slučaju da joj deca ostanu bez oba roditelja biti njihov staratelj Harijet preuzima na sebe tu obavezu iako nikada nije pomišljala da ima svoju decu.
Da bi mogla da se stara o sestični i sestriću napušta svoj stan, posao i vraća se u rodno selo u roditeljsku kuću gde odjednom postaje svesna da su joj otac i majka već stariji i ne mogu da se nose sa dvoje živahne dece.
Roditelji žele da pomognu Harijeti ali ni medju njima nisu bas odnosi kako bi trebalo da budu a nema ni dovoljno novca ako Harijet ne počen ponovo da radi.
Na scenu stupa i novi sused Vil Hart koji se blizi 50-toj godini i više nema volje ni snage da nastavi karijeru uspešnog advokata i odlučuje da otvori antikvarnicu. To nije po volji njegovoj supruzi koja ga napušta da bi se udala za uspešnog poslovnog čoveka a kod nje su i dve zajedničke ćerke koje su u najgorim tinejdžerskim godinama.
On veoma voli svoje ćerke, ali kada mu se jedna od njih poveri da je trudna Vil biva uvučen u sukob izmedju bivše žene i ćerki. Kako će se Vil postaviti kada dolazi do tragedije i da li će smoći snage da nadje motiv da nastavi da živi, da li će Harijet iskreno zavoleti decu koja su joj poverena, da li će se vratiti svojoj ljubavi iz srednje škole ili će naći put da privuče pažnju svog suseda Vila, da li će njeni roditelji naći put ka mirnoj životnoj luci …
Svako zna barem nekoliko životnih priča poput onih kroz koje prolaze junaci romana ali ono što ga izdvaja, barem prema mišljenju čitalaca iz celoga sveta, to je način na koji su ispričane.
Na sajtu Erike Džejms izmedju nekoliko stotina komentara stalno se pojavljuju reči kao „toplo, ljupko, dirljivo“ a čitaoci priznaju da navijaju da svi ovi u suštini pozitivni likovi nadju put ka rešenjima koja će im doneti mir, deci vratiti osmeh na lica i osećaj sigurnosti a odraslima nadu da nikada nije kasno za malo ljubavi.
Brojni prikazi koji su objavljeni u medijima insistiraju da je ovo priča o tome kako se ljudi snalaze sa nekim velikim gubicima u životu, kako ih prevazilaze i nalaze utehu, a svi hvale uverljivost likova što vezuje pažnju čak i najciničnijih čitalac.

Povezana vest:  Dačić:Tasovac će biti predložen za ministra kulture