nocni cirkus erin morgenstern„Noćni cirkus“ – roman koji ne smete propustiti

Svi oni koji vole cirkus sa njegovim mirisima kikirikija i ušećerenih jabuka, bukom izvođača i oduševljenom grajom posetilaca ne smeju da propuste očaravajući, uzbudljivi roman Erin Morgenstern „Noćni cirkus“ u izdanju „Čarobne knjige“.
„Noćni cirkus“, je prvi roman američke autorke i multimedijalne umetnice i dobitnik prestižne nagrade „Aleks“ Američkog udruženja knjižara.
Priča o cirkusu koji dolazi nenajavljen, radi samo noću i unutar čijih crno-belih šatri se nalazi jedinstven svet rariteta oduševila je publiku u preko 30 zemalja, a u pripremi je i film o magičnom duelu dvoje mladih ljubavnika – mađioničara, Selije i Marka.
Autorka, koja je tokom svoje karijere radila i na novom špilu „fantomvajz“ tarot karata, kaže da se za cirkus odlučila iz čistog očaja.
„Radila sam na potpuno drugoj priči koja mi je bila dosadna. Stalno sam očekivala nešto da se dogodi, ali nisam znala gde da smestim likove pa sam se odlučila za cirkus koji mi je postao toliko interesantan da sam napustila tu priču i likove i fokusirala se na njega“, rekla je ona „Amazonu“.
Morgenstern kaže da je inspiraciju za crno-beli cirkus snova našla kako u tradicionalnim cirkusima tako i u izložbama koji se kroz maglu seća iz detinjstva, ali i u svojoj mašti koja je, ako je suditi prema oduševljenim kritikama vodećih listova, stvorila opčinjavajući roman koji se ne ispušta iz ruku.
Možda je najbolja preporuka za čitanje kritika lista „Bukriporter: „‘Noćni cirkus’ će se dopasti romantičarima, ljubiteljima istorijskih priča, magije cirkusa i misterijama, svim zanesenjacima koji žude za dobrom pričom…Knjiga puna čarolije i iluzije koje vam neće dati mira“.

Povezana vest:  Osma Noć muzeja probudila Srbiju!