studenti UAOS - izrada lutaka - 1Međunarodni susreti lutkarskih škola na sedamnaestom Međunarodnom festivalu pozorišta za decu
U okviru pratećeg programa  sedamnaestog Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji će biti održan od 16. do 22. maja 2010. godine u Subotici, biti organizovan Međunarodni susret lutkarskih škola.
Svakog dana od ponedeljka, 17. maja, do petka, 21. maja, u Pozorištu „Deže Kostolanji“ posetiocima festivala predstaviće se po jedna od pet reprezentativnih lutkarskih škola i to iz Sankt Peterburga, Osijeka, Bratislave, Šarlvil-Mezijera i Cetinja.
Posetioci će svaku od škola upoznati u neposrednom kontaktu sa predstavnicima ovih škola – po jedan profesor i dva studenta izneće svoje metode učenja i rada – od pravljenja lutaka do rada sa glumcima-lutkarima, kao i svoje shvatanje lutkarstva koje će približiti prisutnima  praktičnim i slikovitim primerima. U živim razgovorima sa ovim ambasadorima lutkarstva, posetioci će imati priliku i da posmatraju lutkarski rad na delu, jer će tokom festivala učesnici pripremati zajedničku tačku koju će izvesti na zatvaranju festivala. Na čelu ovog projekta nalazi se Nikolaj Naumov, dekan Fakulteta za lutkarstvo iz Sankt Peterburga.
dioniz fest 09 - radionica - lutka i glumac - 2Tema Međunarodnog susreta lutkarskih škola je „Pozorišna škola danas“ sa ciljem da se doprinese budućoj redovnoj razmeni iskustava i novina među akademijama koje teže da obrazuju stručnjake za lutkarsko pozorište.
Jedan od ciljeva za okupljanje predstavnika poznatih svetskih lutkarskih škola u Subotici je i inicijativa za osnivanje Fakulteta za lutkarstvo koji bi obrazovao buduće dramaturge, reditelje i lutkare u pozorištu lutaka. To bi bila prva visokoškolska ustanova ovog tipa u Srbiji.
Međunarodni susret lutkarskih škola trebalo bi da bude početni korak, razmena video materijala i ideja, sa ciljem da preraste u redovnu laboratoriju pozorišnih stručnjaka i sa ciljem da se interesovanje za lutkarsko pozorište probudi kod što većeg broja gledalaca i pozorišnih stručnjaka.
U okviru takmičarkog programa Međunarodnog festivala pozorišta za decu, u periodu od 17. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz 13 zemalja (Slovenija, Izrael, Španija, Češka, Francuska, Rusija, Belorusija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Bugarska, Slovačka i Srbija) i to na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“. Odabir predstava zasnovan je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.
Festival će ugostiti preko 2.500 hiljade učesnika iz celog sveta, a svim festivalskim programima i predstavama u Subotici i drugim gradovima u Srbiji prisustvovaće oko 25.000 gledalaca.
U okviru takmičarskog programa će biti prikazane predstave u konkurenciji za nagrade ovogodišnjeg Festivala, a u pripremi je i bogat prateći program u okviru kog će biti održani forumi, radionice, izložbe, filmski program i književne promocije. Festival će i ove godine ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz Srbije i celog sveta.
Napomena: Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.
Povezana vest:  Promocija novog romana Ivane Mihić