narodno_pozoriste_beogradObnovljeni Seviljski berberin premijerno 14. aprila

 

Obnovljena postavka komične opere „Seviljski berberin“ Đoakina Rosinija biće premijerno izvedena 17. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je danas u tom teatru.

Režiju Borislava Popovića obnovila je Ivana Dragutinović Maričić, koja je na današnjoj konferenciji za novinare rekla da nova postavka predstavlja omaž njenom prethodniku i predstavi koja je punila gledalište Narodnog pozorišta tokom pune tri decenije.

Povezana vest:  Otvoren 30. BELEF premijerom "Drama o kraju svetu"

Direktorka Opere Narodnog pozorišta Katarina Jovanović rekla je da su u novoj postavci „Seviljskog berberina“ spojena iskustva različitih generacija u pokušaju da se „rasteraju moljci“ i da se predstava osveži novim pristupom.

-Ova predstava je pravljena za beogradsku publiku – peva se na srpskom jeziku, veoma je brza, dinamična i duhovita i zahteva pažljivo praćenje. Nema spavanja – rekla je Jovanovićeva.

Prvu podelu čine solisti Ljubomir Popović, Mika Jovanović, Snežana Savičić Sekulić, Predrag Milanović, Živan Saramandić, Željka Zđelar, Branislav Kosanić, Slobodan Japundžić i drugi.

Povezana vest:  Violinista Ivan Perčević u Guarneriusu

U drugoj podeli nastupaju Darko Đorđević, Nebojša Babić, Vladimir Andrić, Ivan Tomašev, Goran Krneta, Svetlana Nestorov, Pavle Žarkov, Kosta Marušić i drugi.

Kao dirigent nastupa Ana Zorana Brajović. Scenografiju Miomira Denića obnovio je Miraš Vuksanović, dok je kostime Božane Jovanović obnovila Olga Mrđenović.

Postavka opere „Seviljski berberin“ koju obnavlja Ivana Dragutinović Maričić premijerno je izvedena 1978. godine.

Povezana vest:  Sopran Milena Damjanović nastupa u „Guarneriusu“ uz podršku nelta

Za dirigentskim pultom tada je bio Dušan Miladinović, a pevali su Olga Milošević, Gordana Jevtović, Predrag Protić, Vojislav Kuculović, Nebojša Maričić, Slobodan Stanković, Aleksandar Đokić, Živan Saramandić i Mirjana Vasiljević.

Poslednja predstava pre obnove odigrana je 20. marta 2008. godine, a dotle je „Seviljski berberin“ u režiji Borislava Popovića odigran 183 puta, pred više od 82.000 gledalaca.