The-3D-replicas-of-Van-Go-010Reprodukcija Van Gogovih slika za 34.000 dolara

Van Gogove slike koštaju i po nekoliko desetina hiljada dolara, ali od sada se mogu nabaviti po „jeftinijoj“ ceni od 34.260 dolara.
Van Gogov muzej u Amsterdamu počeo je da izrađuje reprodukcije visokog kvaliteta u 3D formatu napoznatijih dela ovog slikara uz pomoć jedne od najsavremenijih tehnika kopiranja ikada, prenosi britanski „Gardijan“.
„Ovo je zaista napredna generacija reprodukcija, jer su trodimenzionalne. Ako ste laik vi ne vidite da se one prilično razlikuju od originala, a ako ste stručnjak kada pogledate pažljivije videćete razliku“, rekao je direktor muzeja Aksel Ruger.
Svaka reprodukcija košta 34.260 dolara, mnogo više nego što košta poster ili poštanska razglednica. Muzej se nada da će se na taj način povećati pristup slikama ovog umetnika.
Za sada su dostupne reprodukcije samo pet ranih Van Gogovih radova među kojima su „Suncokreti“, „Cvetanje bagremovog drveta“…
Reprodukcije pod nazivom „Relievos“ napravljene su u saradnji muzeja i „Fudžifilma“ sa kojim je sklopljen ekskluzivan ugovor na tri godine. Tehnika kojom su reprodukcije rađene naziva se reljefografija i kombinuje 3D skeniranje slike sa štampanjem u visokoj rezoluciji. Svaki „Relievo“ je numerisan i odobren od strane kustosa muzeja. Izdanja reprodukcija su ograničena – 260 po slici.

Povezana vest:  Zbirka priča koja se čita i kao roman - "Ne lažem, Tita mi" Feride Duraković u prodaji od 20. jula