grad kostiju„Grad kostiju“ – i knjiga i film pred domaćim čitaocima

„Čarobna knjiga“, izdavač koji se specijalizovao za žanr fantastike u svim mogućim oblicima i zahvaljujući kome smo čitali serijale „Vampirski devnici“, „Prava krv“, Tolkina, En Rajs…, objavio je i urbano fantastični serijal „Instrumenti smrti“ Kasandre Kler koji je ponovo popularan, jer je prvi deo „Grad kostiju“ ekranizovan i u beogradske bioskope stiže 5. septembra.
Roman, objavljen 2007, odmah je postao bestseler hraneći se histerijom koju je izazvao „Sumrak“ Stefani Majer.
Za razliku od ljubavnog trogula između vampira, obične smrtnice i vukodlaka, serijal od pet romana (šesti se očekuje u maju 2014.) Klerove je urbana horor-fantazija o 15-godišnjoj Kleri Frej koja otkriva da je potomak loze Lovaca na senke, tajnog reda poluanđela – ratnika koji se bore za spas sveda od demona.
Priča počinje kada Kleri u noćnom klubu postane svedok ubistva. Grupa tinejdžera ubija jednog mladića, ali je Kleri zaprepašćena što niko ne vidi ubicu osim nje. Ubica-Džejs objašnjava joj da je ubijeni dečak demon. Džejs je pak iznenađen što je Kleri sposobna da vidi smrtnicima inače nevidljive Lovce na senke kojima i sam pripada.
Nešto kasnije monstruozni demon Grabljivac napada i ranjava Kleri, dok njenu majku kidnapuju nepoznata bića.
Džejs vodi Kleri u svoj dom, takozvani „Institut“ gde uz pomoć svog učitelja Hodža i monaha Jeremije pokušava da sazna zašto je Kleri meta demona i kako je moguće da ona vidi livce na senke.
Obilje akcije, romanse (Džejs i Kleri, naravno) i „šokantnih“ otkrića iz prošlosti podstakli su filmske producente da iskoriste popularnost upravo završene „Sumrak“ sage i neprevaziđenog „Harija Potera“ i ekranizuju roman uz pomoć mlade Lili Kolins (ćerka muzičara Fila Kolinsa) i novog britasnkog zavodnika Džejmija Kembela Bauera.
Film je nedavno imao svetsku premijeru i pokazao se, i pored osrednjih kritika na račun tanušne priče, dovoljno uspešnim na blagajnama da se iduće godine krene sa snimanjem drugog dela serijala.

Povezana vest:  Svečano otvoren 8. Festival nauke, prvi dan u znaku 5.000 posetilaca