Prepletena s tobomTreći tom „Krosfajer“ erotske trilogije Silvije Dej

Čitaoci ne moraju da čekaju oktobar i Beogradski sajam knjiga da saznaju šta se dalje zbivalo da junacima serijala „Krosfajer“ Silvije Dej u izdanju „Čarobne knjige“, pošto se treći tom „Prepletena s tobom“ već može naći u knjižarama.
Kada se pojavio prvi tom „Obnažena pred tobom“ na Beogradskom sajmu prošle godine to je bilo prijatno iznenadjenje za poklonike erotskog podžanra u okviru širokog pojma „ljubića“, a Amerikanka Silvija Dej je pokazala i srpskoj publici, kojoj je to bio prvi susret sa ovom autorkom, da je opravdano popularna već više od jedne decenije.
„Čarobna knjiga“ koja je veoma visoko rangirana medju čitaocima žanrovske literatrure (SF, krimi, horor,) ali ne propušta da objavljuje ni visoku literaturu ( Tomas Pinčon, Džojs Kerol Outs,) popularnu beletristikiu kakvu piše Karfos Ruis Safon nije odolela da ne pokrene biblioteku „Svila i saten“, prateći globalnu potragu za što sočnijim erotičnim avanurama.
U ovoj ediciji je kao „probni balon“ pustila serijal „Krosfajer“ koji je, prema merilima sofisticiranijeg dela čitalaca, nadmašio globalni megahit „Pedeset nijansi“ – sinonim za ovu vrstu štiva.
Pošto se odmah pokazalo da je Silvija Dej postala nova ljubimica čitateljki, izdavač se postarao da već pre kraja 2012. objavi i drugi tom „Ogledam se u tebi“, ali se tada znalo da autorka tek piše treći tom “ Prepletena s tobom“.
Nije slučajno što je ovaj izdavač odabrao Silviju Dej koja nije kod nas do sada prevodjena, ali je ona sa 12 naslova, koji redovno stižu na liste bestselera “ Njujork tajmsa“, što obezbedjuje i put u svet, već prevedena na 40 jezika i tiraži su sedmocifrenu.
Pre nego što se elemenat erotskog ponovo vratio „u modu“, jer je prošao talas puritanskog gledanja na ljubav u literaturi, Dej je našla recept kako da dobru priču bilo da je u pitanju avantura, triler ili neki drugi popularni žanr začini sa „vrućim“ epizodama koje nisu skaredne da bi se proglasile za jeftinu pornografiju i to joj je obezbedilo čak i konkretne nagrade kao sto su one koje dodeljuju internet knjižare kao sto su „Amazon“ ili „Gudrid“, što svakako podstiče prodaju.
Ovaj recept je, uz čak nešto više slobode kada je reč o strasti koja spaja glavne junake, prebogatog i prelepog Gideona Krosa i ništa manje seksepilnu i zavodljivu Evu Tramil, Silvija Dej iskoristila i prilikom pisanja trilogije „Krosfajer“ koja je sada dobila finale.
Put do hepienda, koji mora da kruniše ovu vrstu komercijalnog, eskapističkog romana, nije lak, ni jednostavan, ali autorka tu pokazuje da je vešt pripovedač, kome zaista padaju na um zanimljivi i neočekivani zapleti što doprinosi da njegovo čitanje liči na vrtoglavu vožnju rolerkosterom, koja ledi krv u žilama ,ali svi koji se voze, možda i vrište, ali znaju da će na kraju biti sve u redu.
Ova trilogija je, do sada, samo na engleskom jeziku prodata u devet miliona primeraka.

Povezana vest:  Svetski bestseler U vučjoj jazbini Rozele Postorino predstavljen u Beogradu