next-to-normal_mjuziklDobitnici Pulicerovih nagrada za umetnosti
Mjuzikl „Next to Normal“, priča o mentalno oboleloj ženi i tome kako njena bolest utiče na njenu porodicu, dobitnik je Pulicerove nagrade za dramu.
-Svako može da se uživi u ono o čemu smo pisali – izjavio je Tom Kit (Kitt) koji je komponovao muziku za „Next to Normal“. „Iako je muzika bazirana na rokenrolu, pokušavao sam da napišem emotivnu muziku za određene trenutke“.
Brajan Jorki (Brian Yorkey), koji je autor libreta i tekstova, naveo je da je „polaskan što su mu ljudi rekli da su on i Kit promenili formu mjuzikla“.
U kategoriji beletristike, Pulicerova nagrada pripala je debitantskom romanu Pola Hardinga (Paul) „Tinkers“, priči o starcu iz Nove Engleske koji se osvrće na svoj život.
Harding, bivši bubnjar grupe „Kold Voter Flet“ (Cold Water Flat), knjigu je počeo da piše pre deset godina, dok bend nije ništa radio.
-Radio sam na knjizi pet ili šest godina i trudio se da bude objavljena, ali nisam mogao da nađem ni agenta i izdavača – izjavio je Harding koji trenutno predaje na Univerzitetu države Ajova.
U kategoriji biografije nagrađena je biografija bogataša Kornelijusa Vanderbilta „The First Tycoon: The Epic Life of Cornelius Vanderbilt“ iz pera Ti Džej Staljsa (T.J. Stiles).
Specijalna, posthumna Pulicerova nagrada dodeljena je Henku Vilijamsu (Hank Williams) za „veštinu koju je pokazao kao kantautor koji je, dirljivom jednostavnošću, izražavao univerzlana osećanja i igrao ključnu ulogu u transformisanju kantri muzike u jednu od vodećih muzičkih i kulturnih sila američkog života“.
Vilijams, koji je umro 1. januara 1953, u 30, godini, imao je hitove kao što su „Your Ćeatin’ Heart“, „Cold Cold Heart“ i „I’m So Lonesome I Could Cry“ koje su snimile stotine muzičara i koji su i danas okosnica kantri muzike.
Povezana vest:  Knjiga o Milutinu 50. put pred publikom