ogromni mikrokosmosi aleksandar gatalicaKnjiga Aleksandra Gatalice „Ogromni mikrokosmosi“ biće predstavljena večeras na Danima Čarobne knjige

Knjiga Aleksandra Gatalice „Ogromni mikrokosmosi“ biće predstavljena večeras u 20.00 na manifestaciji Dani Čarobne knjige u Kulturnom centru Beograda (KCB), a program u nedelju 29. septembra posvećen je literaturi u žanru fantastike.
Na manifestaciji koja je organizovana od 26. septembra do 2. oktobra povodom proslave decenije rada izdavačke kuće Čarobna knjiga, danas će biti predstavljena i brazilska literatura, knjige „Mururu u Amazoniji“ i „Palmin pirinač“, kao i fotografije i film o toj latinoameričkoj zemlji.
Na tribini „Pisci o pisanju“, koja je sinoć održana u KCB-u, gostovali su pisci David Albahari, Aleksandar Gatalica, Branko Dimitrijević i Teofil Pančić.
Gatalica je rekao da duh epohe u svojim romanima oživljava fokusiranjem na važne detalje, izbor imena koja su usklađena s likom i stvarnim ličnim imenima epohe, nazive ulica, delova grada, floru i faunu, ali i na snagu primene stranih jezika i citata.
-Pisac je univerzalna neznalica koji zarad sopstvenog znanja, ali I zabave, uverljivosti onog što je napisao, mora neprestano da istražuje – rekao je Gatalica.
Prema rečima pisca i kolumniste nedeljnika „Vreme“ Teofila Pančića pisanje kolumni nije puko opisivanje stvarnosti, već medijska esejistika koja vrednuje dešavanja.
-Ono što pišem mora da bude ‘igrivo’, ispunjeno humorom i ironijom, čak i autoironijom, mora da bude interesantno, kako čitaocu tako I meni. Pisanje koje ima ikakav smisao mora da bude zavodljivo, a to nije nimalo lako – rekao je Pančić.
Albahari, koji je posle tribine predstavio svoje knjige „Male priče“ i „Krava je usamljena životinja“, rekao je da u svojoj literature nastoji da se bavi isključivo suštinom.
-Živimo, sanjamo, pa i pišemo u fragmentima. I čovek sam je samo fragment jedne veće celine. Sve nastaje iz fragmenata. U svojim pričama, koje često nazivam sažetim, nema suvišnog i nepotrebnog, već samo suštine koja nije namenjena za lenjog, već aktivnog čitaoca – rekao je Albahari.
Program posvećen fantastici u nedelju 29. septembra predstaviće knjige Ivana Luca „Zovite ju Zemlja“ i Katarine Skokin „Zemlje Ajaranda“ u 17.00, a od 18.00 do 20.00 o pisanju fantastike govoriće autori Darko Tuševljaković, Oto Oltvanji, Katarina Skokin, Ivan Luc, Đorđe Bajić, Adrijan Sarajlija i Goran Skrobonja.
Na pozornici ispred KCB-a biće organizovan performans „Hobiti – Moonshadow dance“.
Dani Čarobne knjige traju do srede 2. oktobra.

Povezana vest:  Dečji ilustrovani roman „Marv i megarobot“ u prodaji