dama s kamelijama premijeraAplauzi za „Damu s kamelijama“ u Narodnom pozorištu

Narodno pozorište u Beogradu večeras je uspešno otvorilo novu sezonu premijerom predstave „Dama s kamelijama“ na velikoj sceni.
Mnogobrojnoj publici, koja je ispunila i mesta za stajanje na trećoj galeriji, dobrodošlicu je poželeo v.d. upravnika Dejan Savić.
„Nema veće radosti za pozorište nego da premijerom započne sezonu, a ovo je i naš mali jubilej – 145. sezona nacionalnog teatra“, rekao je on.
Savić je istakao da je ovoga puta radost za ljude iz pozorišta još veća jer igraju pred velikom dramskom umetnicom Mirom Stupicom, kojoj je predstava posvećena povodom njenog 90. rođendana.
Publika je spontano ustala i gromoglasnim aplauzom pozdravila heroinu srpskog i eks-ju teatra, filma i televizije.
Isti aplauz čuo se i na kraju predstave, koju je po romanu Aleksandra Dime Sina, u adaptaciji Željka Hubača, režirao Jug Radivojević.
Naslovnu ulogu igrala je Marija Vicković, a njenog mladog ljubavnika Miloš Biković.
U glumačkom ansamblu su i Stela Ćetković, Nebojša Dugalić, Kalina Kovačević, Slobodan Beštić, Dimitrije Ilić, Aleksandar Đurica, Milena Đorđević, Lepomir Ivković i Bojana Stefanović.
Raskošnu scenografiju i kostime kreirali su Boris Maksimović, odnosno Bojana Nikitović.
Vuzuelno lepa i sadržajem emotivna predstava o nesrećnoj ljubavi pariske kurtizane iz 19. veka izazvala je i poneku suzu u gledalištu, a atmosferi je značajno doprinela muzika Kornelija Kovača.
Za scenski pokret bio je zadužen Igor Damnjanović, a za scenski govor Daniela Todorović.
Reditelj Radivojević je, uz melodramu, akcentirao i kritički stav spram licemerja društva, raspusnosti i pohlepe takozvanih uglednika, ali je ipak sve vreme u prvom planu čistoća i snaga istinske ljubavi.
„Čovek je odgovoran za svoje izbore i njihove posledice. Često smo u situaciji da biramo između ljubavi i mržnje, istine i laži, vere i nevere i ova predstava je važna jer pokreće suštinska pitanja na koja svi treba da pronađemo odgovore“, rekao je on u najavi predstave.
Sudeći prema prvim komentarima, ova klasična repertoarska predstava rado će se i dugo gledati. Prve reprize najavljene su za 18. i 22. oktobar.

Povezana vest:  ZEKA PESNIK - nova slikovnica najpopularnije spisateljice dečjih knjiga u Velikoj Britaniji!