Omnibus plus 5Omnibus plus – predstava u kojoj glume gluve i nagluve osobe na festivalu u Makedoniji

Pozorišna predstava „Omnibus plus“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Međunarodnog festivala pantomime – P(h)antomfest iz Vranja, biće prikazana 4. oktobra u Makedonskom narodnom teatru (20h) u okviru 6. Međunarodnog festivala pantomime i fizičkog teatra (PANFIZ 2013).
Na festivalu u Skoplju, koji će održati od 1. do 4. oktobra, nastupiće pantomimičari iz Sjedinjenih Američkih Država, Finske i Srbije.
Predstava „Omnibus plus“ je premijerno prikazana na drugom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, koji se održao u Vranju 28. i 29. juna ove godine u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje. U predstavi glume članovi pomenute organizacije: Đorđević Snežаnа, Asanović Aleksandra, Demirović Miodrаg, Rаmаdаnović Goran, Spasić Ivica, Demirović Velizar i Demirović Ninoslav.
Ova pantomimska predstava u kojoj igraju gluve i nagluve osobe bazirana je na adaptaciji nekih od najpopularnijih svetskih pantomimskih etida, izvođenih od strane skoro svih značajnijih svetskih pantomimičara.

Povezana vest:  SNP počinje novu sezonu gostovanjem u Osijeku

Delovi omnibusa su:
Suncokret
David i Golijat
Lutkar
Lift
Bioskop
Western Saloon

Drugi po redu P(h)antomfest održan je sa velikim uspehom u prepunoj Sali Doma vojske u Vranju 28. i 29. juna ove godine.
Tokom dva dana u Vranju su izvedene četiri predstave pantomime (dve profesionalne predstave i dve predstave pantomime sa gluvim i nagluvim glumcima). Pored „Omnibus plus“ odigrana je i predstava iz Rumunije „Nas dvoje“, „Noć/Romeo i Julija“ iz Srbije i „Izuzeci od gravitacije“ specijalnog gosta iz Amerike – Avnera Eisenberga, koji je svojom predstavom „Izuzeci od gravitacije“, s kojom je nastupao širom sveta, u potpunosti osvojio srca Vranjanaca. U prepunoj sali tražilo se mesto više da bi se na kraju i stajalo da bi svi zainteresovani prisustvovali predstavi. Svojim neposrednim i interaktivnim pristupom, bez mnogo scenografije i tek sa nekoliko rekvizita, prostorno i vremenski izmestio je publiku iz njihovih “ljudskih uslova“. Publika ga je pozdravila ovacijama. U jednom trenutku tokom predstave, pod dirigentskom palicom Avnera Ajzenberga, čujući i gluvi posetioci su izveli performans u kome su putem zvižduka, aplauza, mahanjem i skandiranjem svi zajedno učestvovali u snažnoj poruci, koja je i ideja vodilja festivala – da je umetnost moćno sredstvo koje ne poznaje i ne priznaje nikakve granice.

Povezana vest:  U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga „Dnevnik iz bolnice Kiri“, Radojka Maksića