banksy-better-out-than-in-1Banksi u oktobru u Njujorku

Britanski ulični umetnik Banksi (Banksy) u oktobru će raditi na ulicama Njujorka, a njegov novi projekat zainteresovao je veliki broj ljubitelja „street art-a“.
Ulaz na Banksijevu njujoršku uličnu izložbu „Better Out Than In“ (Bolje napolju nego unutra) je slobodan i otvoren za sve, pod uslovom da stignu na vreme.
Ideja za naziv projekta preuzeta je od impresioniste Pola Sezana (Paul Cezanne), koji je tvrdio da slike naslikane u studiju nikada nećebiti dobre kao one slikane u prirodi (napolju).
Banksi nikada nije otkrio svoj identitet. Radi krišom, a preko interneta objavljuje da je osvanulo novo delo. Zainteresovani potom kreću u potragu za novim radom. Kada ga pronađu, vest šire dalje preko društvenih mreža. Drugi umetnici se tada bace na oslikavanje okolnih zidova tako da je nekada teško razaznati originalni Banksijev rad.
Poznat je po duhovitim grafitima i porukama protiv establišmenta. Neki njegovi radovi su „skidani“ sa zidova i prodavani na aukcijama za više stotina hiljada dolara.
Publika je imala priliku da čuje Banksija kako govori u njegovom filmskom debiju „Exit Through The Gift Shop“, koji je 2010. Prikazan na festivalu Sandens (Sundance).
Njujorška izložba ovog umetnika, koji je nesvakidašnju karijeru započeo u rodnom Bristolu, može da se prati preko sajta banksy.co.uk

Povezana vest:  9. Međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience