odiseja“Odiseja“ na Sajmu sa izvanredno opremljenim knjigama
 
Izdavačka kuća “Odiseja“ koja slavi ove godine deset godina postojanja na predstojećem sajmu knjiga predstaviće se sa manjom, ali odabranom produkcijom, izvanredno opremljenim i ilustrovanim knjigama za decu i mlade.
Ni manje ekipe, dve dame, Vesna Kapuran i Marija Vukosavljević, ni više priznanja koje su za poslednjih deset godina pokupile kao vlasnice i urednice izdavačke kuće „Odiseja“.
“Odiseji“ je 2009. godine pripala nagrada Beogradskog sajma knjiga za najbolju ediciju za decu “Prozna putovanja“, „Zlatno Dositejevo pero“ 2008. u kategoriji viših razreda za roman Jasminke Petrović “35 kalorija bez šećera“, jos jedno „Zlatno Dositejevo pero 2010″. u kategoriji viših razreda za roman Roberta Takariča “Šest i po najgorih muvanja od postanka sveta“ .
Ova izdavačka kuća se od osnivanja opredelila da najveću pažnju posveti literaturi za decu i mlade, a deo je programa „EACEA Culture 2009-2013“ od početka njegovog sprovođenja u Srbiji, poverila je Tanjugu Kapuranova.
„Na konkursu za 2013. godinu našli smo se po peti put među odabranim izdavačima iz Evrope (91 ukupno, 7 iz Srbije) čije će knjige EACEA delimično finansirati“, s pravom, se pohvalila.
U grupi knjiga za decu je prvi naslov iz serijala o „Superkoki Soki“ Feliksa Miterera, koji se, kao svestrani umetnik, proslavio kao dramski pisac, glumac i scenarista. Napisao je samo nekoliko knjiga za decu, ali zahvaljujući neverovatnoj popularnosti priča o Superkoki Soki danas se ubraja u najznačajnije austrijske pisce za mlade“, objasnila je Vukosavljevićeva i dodala da je to pomalo obicna koka sve dok ne nanjuši nepravdu, kada se pretvara u Superkoku, brzu kao vetar, snažniju od medveda i lukaviju od lisice“.
„Toliko je opasna, da prema njoj Supermen deluje kao obično pilence. Čuvajte se zlikovci da vam Superkoka Soka ne zaprži čorbu, i to jednu ljutu, kokošiju!“, našalila se urednica.
Dela češke autorke Ivone Bžezinove (1964), ubrajaju se u sam vrh savremenog evropskog stvaralaštva za decu. Napisala je pedesetak knjiga među kojima ima bajki, tinejdžerskih romana, fantastike i realističkih romana, a „Odiseja“ je objavila njeno „Letovanje u praistoriji“.
To je, prema rečima Kapuranove, o Lukiju i Lenki koji umesto da raspust provode na moru ili u inostranstvu kao većina njihovih vršnjaka, sa još nekoliko tinejdžera i mališana su se zaglavili u kameno doba.
Roman Žak-Klod Murleva, „Kraj zime“ namenjen je mladima od 13 godina pa naviše. Autor je većeg broja romana za mlade prevedenih na više od 20 jezika, a toliki je i skor nagrada koje su mu pripale, ne samo u Francuskoj, već i u drugim zemljama gde su mu knjige objavljene.
Vukosavljevićeva je objasnila da se “ Odiseja “ opredelila baš za ovaj roman, jer poruka mu je da „bez obzira u kom se svetu odvija radnja neke stvari su ipak iste: potreba za slobodom ne može se ugušiti, a ljubav je najsnažnija pokretačka snaga“.
Ona je ispričala da se su junaci četvoro tinejdžera koji beže iz internata kada saznaju da je njihove roditelje likvidirao okrutni autoritarni režim Falange, rekla je Vukosavljević i zaključila da je „Kraj zime“ dobio pregršt nagrada u Francuskoj i širom sveta, i očarao čitaoce svih generacija.
En Fajn je napisala „Bebe od brašna“ duhovitu priču o odeljenju problematičnih đaka jedne engleske škole koji su dobili zadatak da se tri nedelje brinu o vrećicama brašna kao o pravim bebama, što svima deluje kao glupost, zadatak ?za devojčice“ ili nešto ?što nije prava nauka“.
Ova autorka, kazala je Kapuranova, ubraja se među najznačajnije savremene dečje autore, a roman „Bebe od brašna “ smatra se vrhuncem njenog stvaralaštva. Inače, Fajnova je uz brojne nagrade osvoijila i tako prestižne, kao što su „Karnegijeva medalja“ i „Vitbered“ (Whitebread)..
„Pas i njegov dečak“ je roman Eve Ibotson (1925-2010) rođene u Austriji, ali je veći deo života provela u Velikoj Britaniji, pisala je uglavnom na engleskom jeziku, a prevedena je na 80 jezika
Ovaj roman ocenila je Vukosavljevićeva je „dirljiva priča o dečaku Halu koji najviše od svega na svetu želi psa. Roditelji naravno odbijaju da mu ispune želju, ali za deseti rođendan događa se čudo, jer mu je dozvoljeno da sam izabere psa. Čim je ugledao belog terijera sa mrljom u oku i braon flekom preko levog uveta, Hal je znao da je našao prijatelja za ceo život“.
Kada se ispostavi da je pas samo iznajmljen da Flekija mora da vrati kad prođe vikend Hal odlazi u potragu za svojim psom…..
Od iste autorke Eve Ibotson je i knjiga “ Sedam veštica, jedna venčanica“. „Nju su proslavile duhovite knjige o fantastičnim bićima, a ova je dragulj među njima“ smatraju urednice „Odiseje“.
Đacima nižih razreda osnovne škole namenja je knjiga Majkla Lorensa, „Klempavi dvojnik – Avanture Zvrleta Mraka“ (9. tom ) jednog od serijala po kome je „Odiseja“ stekla verne čitaoce među osnovcima.
Žan-Filip Aru-Vinjo je napisao „Jedan drugom do uveta,“, inače, je autor je tridesetak knjiga za decu i mlade kome je čuveni „Galimar “ objavio prvi naslov.
Izabrani roman je o doživljjaima šestoro braće koji svi imaju isto ime „Žan“ pa još nešto. U ovom izdanju, kako je objasnila Kapuran „sabrane su četiri najpopularnije knjige o braći Žanovima: Slatki omlet, Leteći kamamber, Čorba od zlatnih ribica i Čokoladno letovanje“.
Naša najprevođenija autorka za decu i mlade Jasminka Petrović napisala je za „Odiseju“ knjigu 20 dramskih tekstova „Da li ste vi žaba?“, po 10 za uzrast od 6-8 godina i 10 za uzrast od 8-10 godina.
Ono što je Kapuran želela posebno da naglasi, ilustracije u knjiizi su delo autorkine ćerke Ane Petrović,
Džeklin Vilson je jedan od najomiljenijih savremenih pisaca za decu, a njene knjige se već godinama nalaze na spiskovima najčitanijih knjiga u dečjim bibliotekama širom Evrope, a ona je autroka romana „Trejsi Biker u glavnoj ulozi“. To je treći tom trilogije dok je prve dve „Čik ako smeš“ i „Priča o Trejsi Biker“ ovaj izdavač objavio prošle godine.
Poljakinja Ida Pjerolotkin.(1981) je autorka knjige „Ala Betka i čudnovate školske zavrzlame“ za koju je Vukosavljevićeva rekla „da se nedavno pojavila na evropskom književnom nebu i brzinom svetlosti osvojila srca publike i kritike i trenutno ima više nagrada nego objavljenih knjiga“
Prateći u izvesnoj meri model „Harija Potera“, njeni junaci su đaci “ šašave škole pune čudesa, a Ala Betka i njeni drugari snalaze se u učionicama preplavljenim čarolijom kao u rođenim pidžamama“, objasnila je Kapuran.
„Odiseja“ je za ovaj sajam pripremila i knjigu za odrasle iz serijala autostoperskih vodiča Daglasa Adamsa i Marka Karvardina „Još malo pa nestalo – autostoperski vodič kroz svet koji iščezava“ u kome se ne putuje na druge planmete već se istražuje naša Zemlja. „
To je putopis, dokumentarac, popularna nauka, duhoviti osvrt na odnos čoveka prema svetu a povrh svega, ovo je predivna, dirljiva, zabavna, inspirativna knjiga u kojoj Adams sa zoologom Karvardinom vodi čitaoce da se upoznaju sa svetom divljine“, rekla je Kapuran.
Povezana vest:  Svetski bestseler „Ako krvari“ Stivena Kinga u prodaji