Knjizevna radionica Rasic„Književna radionica Rašić“ prvi put na Sajmu knjiga

„Književna radionica Rašić“ počela je sa radom aprila 2013, i ove godine prvi put učestvuje na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.
Ona se profilisala prevashodno kao izdavač savremene srpske proze. Verujući da se dobri pisci bruse vremenom i da je za razvoj svake kulture neophodno posvetiti pažnju generacijama koje dolaze, „Književna radionica Rašić“, kako kaže njen urednik Ivan Radovanovoić, „okuplja mlađe srpske pisce za koje veruje da predstavljaju najvitalnije nosioce savremene domaće književnosti“.
Među autorima „Književne radionice Rašić“ nalaze se Saša Obradović, Srđan Srdić, Srđan V. Tešin, Slobodan Bubnjević, Borivoje Adašević, Saša Dimoski i Dušan Vejnović.
Sva izdanja KrR dostupna su u papirnom i elektronskom obliku. Praktično, to je trenutno jedini domaći izdavač koji u svojoj ponudi pored klasičnih, štampanih knjiga, ima i elektronske formate i aplikacije.
Takođe, KrR sarađuje sa drugim izdavačima u oblasti elektronskog saizdavaštva, odnosno zajedničkog objavljivanja elektronskih verzija knjiga originalno štampanih u drugim kućama.
KrR dosad je štampala tri romana, dve zbirke priča i jednu knjigu poezije.
U romanu „Sestre Karamazić“ Saša Obradović osnovnu dramsku postavku čuvenog romana Dostojevskog pronalazi u našoj savremenosti i razvija duhovitu, ironičnu kriminalističku priču o antiheroinama postsocijalističke tranzicije.
„Satori“ Srđana Srdića donosi priču o oštećenom čoveku koji u današnjici gubi tlo pod nogama, polazi na paradoksalni put samooslobađanja, na kojem autor ocrtava duhovit i gorak portret savremene Srbije.
Antologija najboljih naslova Srđana V. Tešina je reprint romana koji je originalno objavljen 2000. godine, u kojem nam autor otkriva istinsku moć rečenice; ona je mini-fragment koji korespondira sa makrokosmosom romana.
Slobodan Bubnjević, izvanredni stilista i majstor živog, uverljivog dijaloga, u zbirci priča „Strah od promaje“ istražuje anatomiju srpskog istorijskog iskustva u poslednjih četvrt veka.
U zbirci pripovedaka „Čarobni trenuci i druge priče“ Saša Dimoski našim aktuelnim istorijskim, političkim i društvenim temama pristupa na originalan, pronicljiv i izrazito duhovit način, gradeći uzbudljive pripovedne linije pune neočekivanih dramskih i humornih obrta.
Zbirka pesama „Posebne potrebe“ Dušana Vejnovića je raskošna knjiga, inovativna, angažovana u svakom smislu, potrebna savremenoj poeziji, onako kako to i naslov govori.
Sva izdanja KrR dostupna su širom sveta u nekoliko elektronskih formata (epub, mobi, apk). Nepostojanje granica kada su u pitanju digitalni sadržaji preduslov je da se knjige savremenih srpskih pisaca na najjednostavniji način predstave kako u regionu, tako i svuda u svetu gde postoji interesovanje i potreba za knjigama na srpskom jeziku.
Ekskluzivno, u elektronskom obliku, sada su dostupni kompletni opusi Borivoja Adaševića i Srđana Srdića. Borivoje Adašević je za KrR u elektronskom obliku objavio zbirke priča „Ekvilibrista i Iz trećeg kraljevstva“ i romane „Čovek iz kuće na bregu“ i „Krf“.
Roman „Mrtvo polje“ i zbirka priča „Espirando“ Srđana Srdića su sastavni deo ektronske ponude, kao i 120 Zmajevih pesama za decu, koje je KrR spakovala u prijemčivu e-formu, sa originalnim ilustracijama.
U oblasti elektronskog saizdavaštva KrR sarađuje sa izdavačkim kućama „Red Box“ i „Levo krilo“ kojima je potrebna izrada i prodaja elektronskih formi knjiga ranije odštampanih na papiru.
Na 58. Beogradskom sajmu knjiga štand KrR nalazi se u prstenu Hale I.

Povezana vest:  U Domu omladine Beograda bogat program ovog vikenda