katalog kreativni centar„Kreativni centar“ lansira nekoliko novih pisaca

Najbolji srpski izdavač knjiga za decu, omladinu, roditelje i sve koji se osećaju mladima „Kreativni centar“ održao je danas predsajamsku konferenciju u svojoj novoj knjižari u Euro centru gde je izršni dirketor Dejan Begović najavio da su pripremili 60 novih naslova.
On je objasnio da je između dva sajma sa ponovljenim izdanjima taj broj prešao 150 naslova, jer ovaj izdavač ne želi da perestane da obnavlja ona izdanja za koja je uveren da još imaju kupaca.
On je izrazio zadovoljstvo nastupom “ Kreativnog centra“ na najvećoj knjižarskojn smotri – Frankfurtskom sajmu knjiga gde su ove godine osvojili nagradu za najbolji evropski udžbenik.
Skoro istovremeno dobijena je i srpska prestižna nagrada za dečju literaturu “ Neven“ za ilustraciju i popularnu nauku.
On je naglasio da se ovaj izdavač opredelio da za Beogradski sajam knjiga promoviše nekoliko novih autora od kojih očekuju veoma mnogo, pošto smatra da su, bez preterivanja, fantastični.
Urednica u „Kreativnom centru“ Anđelka Ružić izdvojila je tih sedam-osam knjiga koje taj izdavač želi da istakne u prvi plan
Na prvo mesto je stavila debitantski roman Ivane Nešić „Zelenbabini darovi“ sa ilustracijama Tihomira Čelanovića, a namenjen je svima koji imaju više od devet godina.
Autroka je pokušala da na kreativan i duhovit način izmesti našu narodnu mitologiju iz suvih enciklopedijskih pregleda i stavi je u kontekst stvarnog života.
Glavni junak dečak, po imenu Mika, vođen željom da spase svet, ali ne sasvim lišen sebičnih motiva, prolazi kroz čudesne svetove i neobična iskušenja
Knjiga novinarke Sonje Ćirić „Roman u mojoj glavi“ priča je o devojčici koja živi u Beogradu i prolazi kroz težak period života – razvod roditelja, završetak osnovne škole i rastanak od najboljeg druga i tajne simpatije. Radnja čitavog romana odvija se tokom maturskog ispita za upis u srednju školu, ispričala je Ružićeva.
Zoran Penevski je autor romana „Budimir i retke vrste“ za koji je Ružićeva rekla da je „duhovita priča koja nas podseća na to da nas, kao ljude, određuje i naš odnos prema životinjama“.
Glavni junak Budimir je skupio šest retkih životinja, a svaka od njih poslednji je primerak svoje vrste, ali kako može da se živi sa džangrizavom pticom i drugim nestašnim stvorenjima uz svakodnevne obaveze? Avantura počinje kada svi krenu u posetu Domu za stara lica…
„Kreativni centar“ je posebno ponosan na „Stresolovku“ Irene Tiodorović, pre svega, zbog ilustracija Marko Somborca, a štampana je u ediciji „Bez dlake na jeziku“ koja je istovremeno namenjena roditeljima, ali i svima koji su stariji od 10 godina, jer niko nije imun na probleme koje donosi svakodnevica
Ova knjiga nudi neke moguće odgovore na pitanja: da li ste u poslednje vreme preterano zabrinuti, kao da ste malo odlepili, razgovarate sami sa sobom, neprekidno nešto sabirate i oduzimate, žurite i kasnite, planete zbog najmanje sitnice?
Jedna od najuspešnijih autorki ovog izdavača Violeta Babić napisala je delo „Menopauza-knjiga za svaku ženu“ i tako zaokružila svoje popularne priručnike za ženski pol, započete „Knjigom za svaku devojčicu“.
„Bez obzira na to da li ste mladi ili ste već u zrelim godinama, ova knjiga će vam pomoći da se obavestite o svemu što vas čeka u menopauzi ili o onome kroz šta upravo prolazite“, istakla je Ružićeva.
Još jedno delo za mlade, ali i njihove roditelje „Knjiga utisaka“ je o životu oko nas i o životu u nama.
Kako je rekla urednica, ona ne zapoveda i ne propoveda, ne postavlja konačna pitanja i ne daje konačne odgovore, ona se blagonaklono osmehuje i našim vrlinama i našim manama, napisana je i nacrtana za one koji šetaju mimo sveta, za one dovoljno hrabre da se plaše i dovoljno iskrene da priznaju da nisu ni savršeni ni završeni…
Značajno je da je autor knjige poznati pisac Slavoljub Stanković, filozof po obrazovanju, koji je specijalizirao advertajzing na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
Napisao je romane „The Box“ i „Split“ u izdanju “ Geopoetike“, a scenario za film „The Box“ napisao je s rediteljkom Andrijanom Stojković.
Poklonike stripova, filmova, igrica, pa i ozbiljne literature oduševiće „Enciklopedija junaka, superheroja i ostalih polubogova“ grupe autrora iz Francuske. Enciklopedija junaka poziva čitaoce da krenui tragom njihovih života, idući stopama njihovih tvoraca, da bi bolje shvatili protiv kojih su se neprijatelja borili i kakve vrednosti simbolizuju…
Izvršni direktor Begović je podsetio da je „Kreativni centar“ od otvaranja svoje knjižare već održao nekoliko“ Školionica“ koja će na štandu Kreativnog centra na Sajmu knjiga imati kratke programa u 16 i 18 sati i tada će glumci Boda Ninković, Paulina Manov i Dubravko Jovanović razgovarati sa decom o odrastanju, hrabrosti , ljubavi i sličnim temama tako što će im čitati odlomke iz izloženih knjiga i zatim odgovrarati na pitanja.
Od ponedeljka (21.oktobra) do nedelje (27, oktobra) u popodnevnim satima svakog dana biće organizovano potpisivanje knjiga koje se nude na štandu „Kreativnog centra“.
U sredu ( 23.oktobra) u Strip sali Sajma biće održana, od 12 do 14 sati, radionica kreativnog pisanja koju će voditi spisateljica Jasminka Petrović.
Zadatak će biti da se dopiše priča nobelovca Žozea Saramaga „Najveći cvet na svetu“, a u 16 sati na Štand EUNIC-a učesnici radionice ( od 10 do 15 godina) imaće priliku da se sretnu sa udovicom Saramaga – Pilar del Rio, koja će nakon čitanja pobedničke priče uručiti nagrade.
Radionicu organizuju ambasada Portugalije u Beogradu i Institut Kamoiš u saradnji sa Izdavačkom kućom „Kreativni centar“.

Povezana vest:  "Poslednji potez" Ivana Ivanjija u prodaji od 1. februara