moj-beograd-koriceU prodaji reprezentativna foto-monografija „Moj Beograd“ Dragoljuba Zamurović

Dragoljub Zamurović, istaknuti beogradski likovni umetnik fotografije priredio je reprezentativnu foto-monografiju Beograda.
„Moj Beograd“ je luksuzna knjiga sa 208 stranica i sa blizu 200 umetničkih fotografija izabranih iz fonda od oko 200.000 snimaka koji su rađeni isključivo za ovu priliku. Pored srpskog, pojavilo se i izdanje na engleskom jeziku. Knjiga ima tvrde korice sa plastificiranom omotom i nalazi se u kutiji od mikrovala sa trodimenzionalnim naslovom.
Snimanje je trajalo dvanaest meseci kako bi u monografiji Beograd bio predstavljen kroz sva četiri godišnja doba. Za snimanje, Zamurović je konstruisao specijalan vazdušni brod, hibrid balona jednoseda i motora paraglajdera. To ovoj knjizi daje jedinstven autorski pečat jer prikazuje naš grad iz jedne potpuno nove perspektive.
Foto-monografija „Moj Beograd“ sadrži tri grupe fotografija autora Dragoljuba Zamurovića:
• Fotografije Beograda snimljene iz vazduha, najvećim delom iz balona.
• Fotografije najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika, parkova, muzeja i drugih znamenitosti.
• Mozaik malih dečjih portreta. U okviru ovog jedinstvenog, u svetu nezabeleženog projekta, fotografisana su sva deca Beograda starosti do sedam godina za koje smo dobili dozvolu. Deca su snimana na potpuno istovetan način, istim foto-aparatom, istim objektivom, istom rasvetom, sa istom pozadinom, iz istog ugla.
„Nema težeg zadatka za fotografa od snimanja fotografija za knjigu o svom gradu. Svakodnevno je u njemu, prolazi istim ulicama, gleda iste fasade i parkove, sreće iste ljude. Nedostaje ona tajanstvena draž u otkrivanju novog i nepoznatog. Da bi napravio foto-monografiju o Beogradu, pokušao sam da zaboravim ceo svoj život u njemu i zamislim sebe kao stranca koji se u svom „Skakaču po oblacima“ spušta na nepoznate krovove i terase, otkriva nikad neviđene trgove i skrivena dvorišta, druži se sa slučajnim prolaznicima, zaranja u reke i bazene, spušta u ponor bunara. Posle dve godine snimanja seo sam za kompjuter, poređao slike po nekom svom iracionalnom redosledu i zamolio svog prijatelja Bogdana Ibrajtera da napiše nekoliko reči o Beogradu i mojim fotografijama“, istakao je Dragoljub Zamurović.
„Nedelja i paklen julski dan. ‘To gorelo je vrelo leto’, napisao je pesnik kad se živa u termometru popela iznad tridesetog stepena Celzijusa. A nedeljom i za vrelih dana Beograđani se sele na Adu. Jedan veselnik je duhovito primetio još pre decenije ‘da oni dubljih džepova uživaju na Ibici, Abaciji ili Balatonu, srednjaci se brčkaju u Grčkoj i Jadranu plavom, a svekolika raja beogradska šipči prema Jezeru i Adi Ciganliji, da nađe svoje mesto pod suncem’. Već u autobusu 37, koji ide u smeru grada, uočavaju se oni kojima je cilj Ada. Nose asure i prostorke, na nogama im plastične papuče i apostolke.“ (Bogdan Ibrajter iz fotomonografije Moj Beograd)
Dragoljub Zamurović rođen je 1947. godine. Posle završenog Arhitektonskog fakulteta, pohađao je postdiplomske studije fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Za svoje fotografije dobio je brojne nagrade širom sveta. Autor je više foto-monografija od kojih su najznačajnije „Cigani sveta“, „Kazahstan“, „Međugorje“, „Kazanj“, „Srbija, život i običaji“, „Vojvodina“, „Sarajevo“, „Crna Gora“, „Srbija – Dunavski sliv“ i fototipsko izdanje „Sarajevske Hagade“. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije od 1980. godine, a 1995. godine dobija zvanje Istaknutog umetnika ULUPUDS-a i tako se svrstava među nekoliko najznačajnijih umetnika srpske fotografije danas. Pod pseudonimom Art Zamur, od 1988. godine sarađuje sa francuskom agencijom Gamma Presse Images preko koje su njegove fotografije dospele u najveće svetske magazine Time, Newsweek, The New York Times Magazine, Stern, Paris/Match, Figaro Magazine, Geo, Europeo, National Geographic… Čuveni američki magazin LIFE dva puta je njegove fotografije uvrstio u rubriku Big Pictures, a u julu 1991. godine jedna fotografija ovog autora objavljena je i na naslovnoj strani tog časopisa.
Na 58. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu stručni žiri ULUPUDS-a i Beogradskog sajma odabrao je najbolju foto-monografiju na Sajmu knjiga 2013. godine i dodelio nagradu Dragoljubu Zamuroviću za foto-monografiju „Moj Beograd“.
Foto-monografija Dragoljuba Zamurovića idealna je kao poklon za sve ljubitelje srpske prestonice koji će sasvim sigurno uživati u Beogradu koji do sada nisu videli.
Knjigu „Moj Beograd“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.

Povezana vest:  Laguna objavila BESNILO Borislava Pekica