zendiba i udadbaPremijerno izveden mjuzikl „Ženidba i udadba“

Mjuzikl „Ženidba i udadba“ po komediji Jovana Sterije Popovića, u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića i na muziku Momčila Bajagića Bajage, premijerno je izveden sinoć u Pozorištu na Terazijama.
Sterijinu komediju naravi Lazić je prilagodio mjuziklu, pa je sve veselo i razdragano, uz ironične i sarkastične tekstove songova Željka Mijanovića, uklopljeno u savremenu grotesku.
Maske i maštoviti kostimi, inspirisani epohom s kraja 19. veka, jarkih boja sa mnoštvo detalja, upućuju na malograđansko kaćiperstvo i dodatno naglašavaju, uz dinamičnu koreografiju i odličnu glumu, karaktere glavnih likova.
Oca starinskog kova igra Duško Radović, majku blage naravi Ljiljana Stjepanović, ćerku pristiglu za udaju Mina Lazarević, krotkog mladoženju Ivan Jevtović, provodadžija je Miroljub Turajlija, sveznajuća tetka Elizabeta Đorevska, a oprezni teča Milan Milosavljević, dok su baletske igračice u ulogama udavača.
Mane likova u ovom i danas aktuelnom komadu o izneverenim obećanjima, nadama i očekivanjima, nasleđenim navikama, poremećenom sistemu vrednosti, u Lazićevoj adaptaciji su još izraženije.
Prvi put postavljena u formu mjuzikla, uz Bajaginu „novokomponovanu starogradsku muziku sa ponešto kabaretskog zvuka i uticaja rumunske, mađarske, srpske, ciganske, bunjevačke i iz daljine možda ruske i ukrajinske muzike“, priča o ljudskoj naravi i potrebi da se iz različitih razloga pronađe životni saputnik, nasmejala je publiku.
Aplauz je bio u ritmu muzike, a na licima posetilaca su ostali osmesi.
Koreograf Milica Cerović, spajajući elemente folklora i džez plesa, pobrinula se da glumci imaju i dinamične plesne deonice koje u kostimima Snežane Šimić i nije uvek bilo lako izvesti.
Muzičke aranžmane i orkestraciju uradio je Aleksandar Lokner, a scenograf je Dragan Lazić.

Povezana vest:  Na konfereciji za novinare predstavljena izložba Nove tendencije ’60