draza mihailovic - na krstu sudbinePredstavljena knjiga „Draža Mihailović – Na krstu sudbine“ Pere Simića mnogobrojnim Beograđanima

U četvrtak, 7. novembra, u Delfi Caféu SKC održano je književno veče i promocija knjige „Draža Mihailović – Na krstu sudbine“ autora Pere Simića. Najpotpuniju biografiju vođe Jugoslovenske vojske u otadžbini predstavili su autor, publicista i biograf Pero Simić, književnik Matija Bećković i istoričar Srđan Cvetković.
Pero Simić je autor brojnih istoriografskih dela, koji nam ovog puta nudi ćirilično izdanje knjige s relevantnom foto-dokumentaciju.
„Vrlo teško je bilo doći do autentičnih dokumenata o biografiji generala Draže Mihailovića“, istakao je Pero Simić. Iz tog razloga se i potrudio da primeni najviše profesionalne standarde, da Dražu Mihailovića sagleda očima svih njegovih ratnih neprijatelja: kako Nemaca u ratnom dnevniku Vermahta, tako i njegovih glavnih suparnika u Drugom svetskom ratu, komunista, ali i Engleza koji se ispočetka kunu u njega, a potom se razočaraju, kada shvate da on neće da Srbi ginu više nego Englezi; najzad, da ga sagleda i očima Amerikanca i Sovjeta.
Prema rečima Pere Simića, od 19 koje je objavio, ova knjiga možda postavlja samo jedno suštinsko pitanje: Da li ćemo konačno shvatiti i prihvatiti jedan od osnovnih postulata civilizacije kojoj pripadamo, da je najveća vrednost ljudske civilizacije, ljudski život?
Književnik Matija Bećković rekao je da čovek poput Simića pripada onim retkim ljudima koji čine čast srpskoj istoriografiji, iako nisu profesionalni istoričari, ali imaju hrabrosti da iznose samo dokumente bez komentara. Ovom knjigom se tek načinje jedna gigantska priča.
Istoričar Srđan Cvetković, koji se najviše bavi istorijom ljudskih prava i represijom, pozvao je kolege da se ozbiljno pozabave ličnosću generala Draže Mihailovića, koji i posle više od 60 godina izaziva polemike. Simićeva knjiga je značajan prilog toj temi. Sklon preispitivanju istorijskih predrasuda, Pero Simić, jedan od najpriznatijih savremenih biografa Josipa Broza Tita, osvetlio je biografijom Draže Mihailovića tragičan splet okolnosti i sukobljenih interesa koji su doveli do građanskog sukoba u Jugoslaviji.

Povezana vest:  OTVARANJE CIKLUSA HUMANITANIH KONCERATA ZA POMOĆ POPLAVLJENIM PODRUČJIMA U SRBIJI - „Prijateljske ruke preko vode"