sedam skupstinaSvetski poznata drama SEDAM izvedena u Narodnoj skupštini
 
U Beogradu je u petak, 22. novembra, izvođenjem u sali Narodne skupštine, u Srbiji počela turneja scenskog čitanja svetski poznate dokumentarne drame „Sedam“. Drama „Sedam“, bazirana na snažnim životnim pričama sedam aktivistkinja za ženska prava iz različitih delova sveta, izvedena je pred narodnim poslanicima i predstavnicima institucija zaduženih za zaštitu žena izloženih nasilju, sa namerom da se ukaže na važnost pitanja poštovanja ženskih ljudskih prava.
Tim ansambla „Sedam“ zahtevao je na ovaj način od predstavnika i predstavnica institucija konkretne mere u cilju zaštite žena od nasilja, kao i po pitanju prevencije i kažnjavanja počinilaca nasilja nad ženama. Sedam sjajnih žena, Gordana Čomić, Ana Saćipović, Ana Sofrenović, Ivon Jafali, Aida Ćorović, Vesna Bujošević i Gordana Mitrović, svojim učešćem u drami „Sedam“ dale su podršku njenoj osnovnoj ideji – da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i da se ono mora smatrati prioritetnim pitanjem u razvoju našeg društva.
Sa namerom da se ukaže na ovaj problem, gostima i narodnim poslanicima, obratili su se gospodin Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, gđa. Biljana Hasanović Korać, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže, NJ.E. gospodin Krister Asp, ambasador Švedske u Srbiji i gđa. Danijela Ranković, koordinatorka projekta Sedam u Inicijativi mladih za ljudska prava.
Nakon ovog izvođenja, ansambl „Sedam“ putuje u Novi Sad, gde će na sceni Novosadskog pozorišta nastupati u ponedeljak 25. novembra. Zatim će drama „Sedam“ biti izvedena na sceni Kulturnog centra Novi Pazar, 28. novembra i sceni Narodnog pozorišta u Nišu 2. decembra. Predstavu je režirala rediteljka Anja Suša. Ulaz za sve tri predstave je slobodan.
NJ.E. gospodin Krister Asp, ambasador Švedske u Srbiji, izjavio je da je: „Podrška koju Parlament Republike Srbije daje ovoj predstavi i onome što ona predstavlja veoma važna i od suštinskog značaja. Predstavom se šalje snažan politički signal društvu da se nasilje prema ženama ne sme tolerisati i da je obaveza države da štiti fundamentalna ljudska prava, uključujući prava žena“.
„Postoji veliko nerazumevanje problema nasilja nad ženama u okviru institucija sistema koje treba da pružaju podršku ženama u nasilju, kao i osuda žena u situaciji nasilja. Ne smemo da krivimo žrtve zbog problema koji kao društvo stvaramo, kao što ne smemo da ostanemo slepi i gluvi na njihovu patnju. Moramo da tražimo načine da svaka građanka i građanin budu zaštićeni od nasilja i da dobiju odgovarajuću podršku u okviru institucija sistema. Ne smemo da zaboravimo na važnost ženskih nevladinih organizacija u kojim se danas nalazi znanje i iskustvo u radu sa ženama i decom izloženih nasilju“, izjavila je Danijela Ranković, koordinatorka projekta Sedam u Inicijativi mladih za ljudska prava.
Predstava „Sedam“, koja se u Srbiji izvodi u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, u saradnji sa Civil Rights Defenders, Hedda Production AB, Švedskim institutom u Stokholmu i Ambasadom Švedske u Republici Srbiji, izvodi se i u zemljama Zapadnog Balkana, a tokom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“. Drama nosi jasnu poruku: da nasilje nad ženama nije prihvatljivo.
„Sedam“ je revolucionarna dokumentarna drama. Životne priče koje ove žene dele sa publikom od 2008. godine, govore o teškoćama sa kojima su se nosile zbog odluke da se suprotstave društvenim normama i menjaju pozicije žene u svojim sredinama: Farida Azizi (Avganistan), Inez Mekormak (Severna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Anabela de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sokua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).
Svako scensko čitanje je isto kada je reč o tekstu, ali i drugačije, od države do države, u pogledu ansambla. Predstava „Sedam“ do sada je izvedena u 19 zemalja, videlo ju je preko 20.000 ljudi, na scenu je izašlo 500 javnih ličnosti, među kojima i američka glumica i višestruka oskarovka Meril Strip, bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton, ali i sedam članica Evropskog parlamenta i švedska ministarka pravde Beatrie Ask.
Turneju scenskog čitanja dramskog teksta „Sedam“ inicirala je i producirala nagrađivana dramska spisateljica, glumica i producentkinja Heda Krauc Šegren (Hedda Krausz Sjögren). Na osnovu intervjua koji su provedeni 2007. godine dramu „Sedam“ napisalo je sedam nagrađivanih dramskih autorki – Pola Sizmer, Ketrin Filo, Gejl Krigl, Kerol K. Mek, Rut Mergraf, Ana Dever Smit i Susan Jankovic.
Povezana vest:  Benksi prodao sliku pa je uništio