inkluzijaPremijera inkluzivnog mjuzikla „Čarobno putovanje“

Inkluzivni mjuzikl „Čarobno putovanje“ po tekstu Žila Verna „Put oko sveta za 80 dana“, u kome glavne uloge tumači šest autističnih mladih ljudi i jedna devojka sa oštećenim sluhom, premijerno će biti izveden u ponedeljak, 9. decembra na Velikoj sceni Pozorišta na Terazijama.
Pored osoba sa autizmom, u predstavi učestvuju i članovi njihovih porodica, profesionalni baletski igrači Pozorišta na Terazijama, članovi AKUD „Lola“ i internacionalnog ansambla „Tutti Serbia“.
Predstavu u organizaciji Pozorišta na Terazijama, Republičkog udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i njihovih partnera podržalo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Prva dama Srbije Dragica Nikolić, koja će prisustvovati premijeri kao i mnoge ličnosti iz javnog i kulturnog života, najavili su organizatori.
Kako je istaknuto cilj predstave je da se pokaže da osobe sa autizmom imaju svoje potencijale i mogu biti deo kulturnih aktivnosti šire zajednice.
Scenario i režiju predstave uradio je Đorđe Makarević, koreografiju Barbara Milovanov, scenografiju Ida Ignjatović i Ana Nesimovski. Kompozitor i tekstopisac numera „Na Put“ i „Policijska pesma“ je Ksenija Mirković, animacije je uradio Jovan Peković a dizajn plakata Ana Jevtić.
Radnja predstave „Čarobno putovanje“ prebačena je u Srbiju 1904. godine, u Beograd, gde se dešava velika krađa novca iz banke. Uvaženi gospodin Mitić, i njegov sluga Laki, zbog opklade sa advokatom Jovanovićem da je nemoguće obići svet za 80 dana, kreću na put oko sveta.
Za petama im je i policijski inspektor koji sumnja da je gospodin Mitić glavni osumnjičeni za krađu novca iz banke. Obilazeći svet, gospodin Mitić i sluga Laki prolaze kroz razne avanture i destinacije: Rusiju, SAD, Francusku, Italiju, Španiju, Austriju, Indiju, Tursku, Grčku.
Pored brojnih dogodovština na putu, oni završavaju čak i u zatvoru, međutim pravi lopov banke biva uhapšen i njih puštaju na slobodu. Po povratku u Srbiju shvataju da su došli jedan dan ranije, te da su obišli svet za samo 79 dana i dobili nagradu od 50 hiljada dukata.
U predstavi igraju autistične osobe Nemanja Mitić, Mihailo Riđevac, Igor Despotović, Aleksandra Lizdek, Đorđe Golubović, Jovana Lazić i Jelena Mišković, sa oštećenim sluhom. Pomoć će pružiti brat Dušan Lazić i sestra Anastasija Lizdek.
Plakat kao i delove nekih kostima pomogle su i sašile osobe sa posebnim potrebama koje su takođe uključene na ovaj način u ovaj inkluzivni projekat.
Prema rečima scenariste i reditelja Makarevića, često se govori da umetnici imaju svoj svet, oni su čudni, posebni, jednostavno drugačiji a isto se može reći i za svet autizma.
„Prepoznati nečiji talenat i usmeriti ga na pravi put je dar, a marginalizovati ili diskriminisati nekoga ko je drugačiji od vas je ništa drugo do ne pružanje pomoći“, smatra Makarević.
Svima onima koji se bave osobama sa posebnim potrebama on je poručio da se bave njima na pravi način, jer jedino tako će, uz dug i predan rad, doneti rezultat.
Projekat inkluzivnog mjuzikla „Čarobno putovanje“ izveden je prvi put 1. aprila, povodom Svetskog dana autizma, a prva repriza zatvorila je 40. međunarodni festifal „INFANT“. Nova, treća premijera je 9. decembra na velikoj sceni „Pozorišta na Terazijama“.

Povezana vest:  ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA JOŠ JEDNA PREDSTAVA THE ROYAL HORSE GALA U NEDELJU 26.10. u 18h