biblioteka gradaAkcija “ Čitaj obogati sebe“
Biblioteka grada Beograda predstavila je danas akcije koje će preduzeti u okviru kampanje za popularisanje knjige i čitanja „Čitaj! Obogati sebe“, pokrenute povodom 23.aprila – Svetskog dana knjige i odluke Ministarstva kulture da se (23.4.2010/ 23.4.2011.) proglasi Godinom knjige.
Direktor Biblioteke Jasmina Ninkov je podsetila da je ministar Neboijša Bradić na dan Biblioteke grada u januaru najavio Godinu knjige koja ima za cilj da se izmeni pogled na knjiug i čitanje i u tom duhu je osmišljena kampanja koja će intenzivno trajati mesec dana, ali će se neke akcije nastaviti tokom cele godine.
Ninkov je predstavila „prirodne“ partnere za kampanju od Ministarstva kulture, preko predstavnika izdavačkih kuća („Kreativni centar“, „Klio“, „Služebni glasnik“, „Čigoja“) do lista „24 sata“ i Telekoma „Srbija“ i uputila poziv svim medijima da se aktivno uključe tako što će informisati javnost o programima i akcijama.
Savetnik u Ministarstvu kulture Zoran Hamović, jedan od pokretača ideje o Godini knjige i akcija popularizacije knjige i čitanja, konstatovao je da je neophodno ukloniti uzroke koji su kao posledicu izazvali i opšte nasilje, a to je neobrazovanost zasnovana na nezainteresovanosti za knjigu i čitanje.
On je objasnio da je to razlog što je za glavni slogan Godine knjige odbaran: „Ko čita pobeđuje“.
Hamović je kao svetao primer uključivanja u realizaciju akcija u okvikru Godine knjige pohvalio Biblioteku grada kao najkreativniju instituciju koja je prva krenula da radi u tom pravcu, unoseći inovacije i pokazujući inicijativu.
Definišući opredeljenje Ministarstva da nastoji da obezbedi zakonski okvir za knjigu i izdavaštvo, da bi oni koji se bave tom delatnošću imali sigurnost, Hamović je kazao da će ove godine u Skupštinu stići zakoni o izdavaštvu, o biblioteci, o staroj i retkoj knjiizi, o obaveznom primerku i o službenoj upotrebi jezika i pisma.
On je najavio da će u Sremskim Karlovcima biti priređen svečani početak Godine knjige na Svetski dan knjige otvaranjem Prevodilačkog centra koji treba da afirmiše našu knjižzevnost izvan granica Srbije.
Godina knjige će se završiti dogodine u isto vreme otvaranjem Muzeja jezika i pisma u Tršiću, što će, kako je primetio Hamović, činiti luk koji će spojiti dva centra srpske kulture.
Tokom ove godine biće realizovan projekat „ambasadorov izbor“ da se u zemlje u kojima postoji interesovanje za srpsku književnost uputi pokretna izložba knjiga.
Nju će pratiti pisac ili izdavač po želji ambasadora koji će mu omogućiti da stupi u kontakt sa lokalnim kolegama da bi se uspostavila direktna saradnja oko prevođenja naše literature.
Ministarstvo je ove godine izdvojilo 164 miliona za akitvnosti vezane za izdavaštvo, a to podrazumeva isplatu duga za otkupljene knjige u 2009, otkup za ovu godinu, pomoć stranim izdavačima za prevođenje…
Hamović je naveo podatak da je u protekle tri godine prevedeno nešto više od 100 srpskih naslova na strane jezike i da je ambicija Ministrastva da se taj broj stalno povećava.
To podrazumeva ne samo povećanje broja, već bolje prevode i važnije strane izdavače.
Ninkov je najavila da će 23. aprila, od 11 do 13 časova, poznate ličnosti (muzičari, pisci, glumci, sportisti, političari…) raditi kao bibliotekari, a veliki broj ličnosti iz javnog života, kao i svi zainteresovani građani, tog dana će se učlanjivati u biblioteku po promotivnoj ceni od 400 dinara.
Narodno pozorište nagrađuje prvih 50 posetilaca sa po dve besplatne karte za predstavu.
U saradnji sa Telekomom „Srbija“, Biblioteka organizuje akciju slanja SMS poruka (fotografija) na temu „Knjiga i ja“.
Fotografije će biti postavljane na sajt BGB-a. Najbolje fotografije, prema oceni žirija, Telekom „Srbija“ će nagraditi sa tri mobilna telefona.
Besplatne novine „24 sata“ priključile su se akciji besplatnog učlanjenja, tako što će svakog dana objavljivati po jedno pitanje iz oblasti opšte kulture.
Čitaoci će odgovore moći da šalju na e-mail adresu „[email protected]“.
Čitalac koji bude prvi poslao tačan odgovor, postaće besplatno član bibilioteke.
Izdavačko preduzeće „Službeni glasnik“ u svakoj biblioteci iz mreže Biblioteke grada Beograda nagradiće knjigom čitaoca koji pročita najviše knjiga tokom kampanje, a biblioteku koja izda najviše knjiga sa 500 svojih naslova.
Povezana vest:  Otkrivanje čari prirode za decu iz Dolova i Banatskog Novog Sela kroz Čarobnu Šumu