a planine odjeknuse-haled hoseiniNajprodavanija „Lagunina“ knjiga „A planine odjeknuše“

Osnivač i vlasnik „Lagune“ Deđan Papić danas je organizovao novogodišnji prijem za medije na kome je otkrio da je u 2013. godini apsolutno najviše prodao (60.000) primeraka novog romana Haleda Hoseinija „A planine odjeknuse“.
Hoseini je, naglasio je on , nesporno sa svoja dva prethodna romana – „Lovac na zmajeve“ i „Hiljadu čudesnih sunaca“ najprodavajiji autor ovog izdavača od njegovog osnivanja pre 15 godina.
Papić je konstatovao da je 2013. godina za sve izdavače pa i za njegovu kuću, bila do sada najteža, ali smatra za svoj uspeh što nije smanjio ni produkciji niti prodaju – što pokazuje 270 naslova i proširenje mreže klubova i lanca knjižara „Delfi“.
Odmah na drugom mestu po prodaji tokom godine na izmaku je knjiga „Spas“ Isidore Bjelice koja je držala prvo mesto na „Laguninoj“ listi bestselera sve dok se nije pojavila autobiografska knjiga nedavno preminulog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića „Ja. I niko moj“ koja je sada najtraženiji naslov.
Sledi drugi roman televizijskog novinara Vanje Bulića „Jovanovo zaveštanje“ čemu je, kako misli Papić doprinela njegova sposobnost da dopre do čitalaca i veže im pažnjnu. Bulić je, inace, nastavio je Papić, savršeno primenio šve što je naučio o pisanju istorijskih trilera i drži se strogo pravila toga žanra koji ima veoma brojnu čitalačku publiku.
Na godišnjoj listi hitova je odmah iza Bulića najnoviji roman globalnog bestseler pisca Paula Koelja „Rukopis nađen u Akri“ a Papić je najavio da je to tek pocetak jer namerava uskoro da obnovi njegov najpopularniji roman svih vremena „Alhemičar“ a u planu je trajna saradnja sa ovim autorom.
Kao poslastice koje ocekuju čitaoce u 2014. Papnić je najavio skori izlazak nove knjige omiljenog srpskog pisaca Marka Vidojkovića. Takođe, potpisao je ugovor za skoro štampanje knjige koja će obuhvatiti prepisku dva sjajna pisca MIljenka Jergovića iz Hrvatske i Svetislava Basare.
Na pitanje Tanjuga koliko je „Laguninih“ knjiga ukljuceno na širu listu za NIN-ovu nagradu za ovu godinu Papić je odgovorio da je od 38 koje su navedene od 140 pristiglih na konkurs uvršetno osam.
On je dodao da je od organizatora ove nagrade zatrazeno da se članovima žirija dostave još dve knjige koje su u međuvremenu štampane – „Vreme kokoški“ Dobrila Nenadića i nešto ranije štampan roman Maje Trufunović „Trkači na duge pruge“.

Povezana vest:  Predstavljena knjiga Ivane Stanković "Strast"