Sherlock Holmes And The Mystery of Einsteins DaughterNovi Šerlok Holms bavi se misterijom Ajnštajnove ćerke

Britanski pisac Tim Simonds napisao je novu avanturu čuvenog detektiva Šerloka Holmsa, koja će se pred čitaocima pojaviti u januaru 2014. godine, a bavi se misterioznom ćerkom naučnika Alberta Ajnštajna.
Kako je Tanjugu rekao sam autor, knjiga „Sherlock Holmes And The Mystery of Einstein’s Daughter“(Šerlok Holms i miterija Ajnštajnove ćerke) rezultat je višegodišnjeg istraživanja i naučnog rada o Ajnštajnovoj vanbračnoj kćerki pod nazivom „A Vital Detail In The Story of Albert Einstein“ (Ključni detalj u priči o Albertu Ajnštajnu).
Simonds podseća da je krajem 1903. godine Ajnštajnova vanbračna ćerka Liserl nestala bez traga u Srbiji kada je imala 21 mesec. U romanu Holms navodi da su zvaničnici, sveštenici, monasi, prijatelji i rodjaci beskrupulozno uništili svaki dokument sa njenim imenom. Pitanje je zašto?
Roman je radjen na osnovu teorije da su Ajnštajn i njegova supruga Mileva Marić imali još jedno dete koje se rodilo u Novom Sadu 1902. Dete je rodjeno godinu dana pre nego što su se naučnik i Marićeva venčali. Veruje se da je devojčica umrla od šarlaha, a moguće je i da je rodjena sa ozbiljnim oštećenjem mozga.
Simonds je rodjen u Londonu. Živeo je u Engleskoj i Keniji pre nego što je emigrirao u SAD. Školovao se u Nemačkoj i SAD gde je na Univerzitetu Kalifornije diplomirao političke nauke. Autor je nekoliko romana o Šerloku Holmsu, čuvenom detektivu ser Artura Konana Dojla.

Povezana vest:  U štampi treće izdanje knjige "Romani" Ive Andrića