NEVESTA-MORA„Nevesta mora“, prvi roman Elizabet Gilbert konačno u našim knjižarama

Izdavačka kuća „Vulkan“ objavila je prvi roman autorke bestselera „Jedi, moli, voli“ Elizabet Gilbert – „Nevesta mora“, neobičnu ljubavnu priču u maniru „Romea i Julije“ (ali sa srećnim krajem) smeštenu u surovo okruženje dva ostrva u blizini obale Mejna.
Oni koji očekuju laganu zabavu u stilu memoarske proze „Jedi, moli voli“ trebalo bi da zaobiđu ovu knjigu ambivalentnog naslova „Stern men“ koji se odnosi na muškarce koji rade na krmi (eng. stern) čamaca koji love jastoge, a i na muškarce koji su postali teški i surovi (eng. stern – surov, nemilosrdan) vremenskim uslovima i poslom kojim se bave kao i pohlepom i dugogodišnjim neprijateljstvom između dva ostrva.
Glavni lik knjige ipak nije jedan od tih muškaraca nego žena, Rut Tomas koja ne samo da uspeva da živi među zadrtim muškarcima koji svoje probleme dele jedino sa alkoholom, već i uspeva da preuzme kontrolu i organizuje ih.
Sve postaje interesantno kada se Rut zaljubi u mladog, zgodnog i ćutljivog Ounija. Njih dvoje su zbog zajedničkog bunta savršen par. Njemu je zabranjeno da lovi jastoge iako potiče iz porodice čuvenih lovaca na iste, već mora da putuje sa ujakom, sveštenikom koji brodom ide od ostrva do ostrva i sahranjuje, krštava ili venčava.
Romansu začinjava dodatno činjenica da ljubavnici žive na dva, zaraćena ostrva. Za razliku od Romea i Julije, njihova veza ne završava se tragično, već naprotiv većim prosperitetom.
Iako je priča zanimljiva, likovi upečatljivi, a ceo ambijent egzotičan, Gilbertova deluje pre kao odličan pisac kratkih priča koji se ne snalazi u romanu, zbog čega radnja teče pomalo sporo i knjiga od oko 300 stranica čini se dužom.

Povezana vest:  Predstave JDP-a na festivalu "Grad teatar" u Budvi