koliba - misli za svaki dan u godini-vilijem pol jangLaguna predstavila knjigu „Koliba-misli za svaki dan u godini“

Izdavačka kuća „Laguna“ predstavila je danas knjigu „Koliba-misli za svaki dan u godini“ Kanađanina Vilijama Pola Janga, pisanu i objavljenu kao “dodatak“ globalnom hitu “Koliba“ štampanom pre četiri godine koji se i dalje kupuje i čita širom sveta.
Misao koju je autor knjige namenio za 15. januar glasi: „Zanimljivo je kako naizgled nevažni postupci ili događaji mogu da izmene čitav život“.
Sledi zatim i njegov komentar u vidu molitve: -Hvala na trenucima koje uhvatimo krajičkom oka. Hvala što praviš talase na mestima koja ne vidimo u svom slepilu. Hvala što smo ti važni.
Autor se u uvodnoj beleški ograđuje da nije imao nameru da piše “vodič“ kroz „Kolibu“ koja je fikcija i njena osnovna namera je bila da kroz priču o glavnom junaku Mekenziju, koji, posle gubitka deteta, nalazi put do isceljenja, dotakne najuniverzalnije ljudske teme o Bogu u svetu ispunjenom neizrecivim bolom, ali i o utehi, nadi, veri u čoveka i njegovu snagu da nadvlada sve nedaće.
Dok je pisao „Kolibu“, objasnio je autor, nije želeo da drži lekcije ili nudi recepte kako da se rešavaju prpblemi već se samo nadao da će svaki čitalac da „čuje šta god Duh poželi da šapne njihovim srcima u trenucima kada im je potrebna njegova pomoć“.
Prema rečima Janga, „novo delo ne postavlja pitanja niti traga za odgovorima, nema u njoj skrivenih motiva niti želje da čitaoca vodi ka željenom zaključku, a značaj ovih promišljanja zavisi od samih čitalaca“.
-Ova knjiga je poziv da načas zastanemo, da se osvrrnemo, da mislimo, odgovorimo, pomolimo se, poćutimo, zaplačemo, nasmejemo se podelimo – poručuje Jang.
On je na kraju knjige naveo imena svojih prijatelja sa kojima je promišljao zabeležene citate i koji su obični ljhudi, različitih godina, zanimanja, ali svi oni žele da pripadaju zajednici ljudskog roda koja želi još svetloosti, ljubavi, istine, milosti, blagosti, slobode.
Srpski čitaoci koji su 2010. imali priliku da vide i čuju Janga kada je boravio kao gost „Lagune“ mogli su da se uvere u njegovu harizmu, iskrenost, toplinu, čak, jednu iskonsku naivnost, koji duboko veruje u ljude, iako je imao veoma tešku mladost kao dete misionara koji su se potucali po najudaljuenijim i najsiromašnijim krajevima sveta.
Zato ovu knjigu, svako kome treba motivacija da krenu u izazove novog dana, treba da ima kraj uzglavlja i da vraćanje u svakodnevnicu počne stranicom koja nosi taj datum, a možda će dobro doći i uvece, da se posle stresnog, napornog i često neuspešnog dana nađe u njoj uteha.

Povezana vest:  XVII BIJENALE STUDENTSKE GRAFIKE SRBIJE u DKSG