The Invention of WingsSju Monk Kid o svom novom romanu
 
Američka književnica Sju Monk Kid dirljivo je pisala o svom rodnom Jugu, naročito u bestseleru „Tajni život pčela“ (u Srbiji ga je objavila „Laguna“), koji je kasnije pretočen u film.
Ali, bio je potreban odlazak u Muzej Bruklina u Njujorku kako bi dobila inspiraciju za novi roman „The Invention of Wings“ (Otkriće krila) koji se dešava u 19-vekovnom Čarlstonu u Južnoj Karolini.
Glavne junakinje su tvrdoglava Sara Grimki, čiji je uzor bila stvarna ličnost i abolicionista i Heti „Hendful“ Grimki, robinja data Sari na njen 11. rođendan.
U intervjuu Rojtersu, Kid je rekla da je ideju za roman dobila tokom posete Muzeju Bruklina 2007. gde je videla tablu sa listom od 999 imena žena koje su doprinele istoriji i među tim imenima bile su i Sara i Anđelina Grimki, abolicioniskinje za koje nikada nije čula.
„Ironično je što su iz Čarlstona gde sam u tom vreme živela. Pročitala sam šta sam mogla o njihovih životima i potpuno su me opčinile“, rekla je ona.
Prilikom istraživanja Kid je naišla na podatak da je jedna mlada crnkinja poklonjena Sari da joj bude služavka. Devojčino ime bilo je Heti. Iz Sarinih dnevnika vidi se da je volela Heti i da su postale bliske i da ju je naučila da čita.
„Kada sam nabasala na ovaj lik, znala sam da je ona moja druga polovina priče“, rekla je Kid i objasnila da joj je Heti bila bliža od Sare.
„Mislim da sam crpela inspiraciju iz mog detinjstva. Afroamerički glasovi iz mog detinjstva i dalje odzvanjaju u meni. Čitala sam opet o robinjama koje su u Alabami radile američke jorgane i generalno svedočenja robova iz 19. veka“.
Kid je dugo radila kao medicinska sestra, ali kaže da je pisanje bilo njena ljubav iz detinjstva.
„U vreme kada sam krenula na koledž 1960ih, i dalje smo pratili tradicionalne profesije za žene. Ja sam izabrala brigu o drugima. I mislim da je to izuzetno plemenita profesija ali meni jednostavno nije odgovarala. I tako, kada sam napunila 30 okrenula sam se pisanju. Razvijala sam svoj glas pišući dela koja nisu romani. Fikciji sam se okrenula tek u 40im“, rekla je ona.
Kid, kojoj je „Laguna“ objavila i „Sireninu stolicu“, trenutno pauzira sa pisanjem kako bi mjoj se „um i duh odmorili“.
Povezana vest:  Narodno pozorište dramom "Hasanaginica" 9. septembra otvara "Vukov sabor"