madlenijanumPraizvedba komada Fernanda Arabala u Madlenianumu
Praizvedba drame „Čekaj me na nebu, ljubavi moja“ španskog pisca Fernanda Arabala, o ljubavi slikara Salvadora Dalija i njegove supruge Gale, biće održana 25. aprila na maloj sceni Opera-teatra „Madlenianum“ u Zemunu.
Rediteljka komada Tatjana Mandić Rigonat rekla je danas na konferenciji za novinare da je predstava inspirisana univerzumom Salvadora Dalija, njegovom životnom pričom i stvaralaštvom, kao i umetnikovom ljubavlju prema supruzi Gali.
Tokom jednog časa i deset minuta, pred očima publike odvija se čitav Dalijev život, od detinjstva do smrti – njegova potpuna posvećenost umetnosti, strahovi, sukobi i nerazumevanje okoline zbog različitosti.
-Predstava nije realistična, to nije dosledna interpretacija teksta Fernanda Arabala, ali je prevod celokupnog dramskog testa štampan u programu predstave – rekla je rediteljka.
Prema njenim rečima, ljubavna priča Salvadora i Gale u predstavi predstavlja „šifru za prodor umetnika u prostor slobode i necenzurisanog mišljenja“, odnosno za borbu umetnika protiv „dinosaurusa“ – mediokriteta i konzumera koji unižavaju njihovo delo.
Rediteljka je dodala da je ovom predstavom, režiranom u duhu totalnog teatra, iskoračila iz onoga što je do sada radila, budući da u njoj nastupaju jedna glumica i troje igrača, stvarajući „simfoniju glasa i pokreta“.
Glavnu ulogu u predstavi tumači Dobrila Stojnić, a s njom nastupaju i igrači Željko Grozdanović, Danica Arapović i Dušan Murić.
Arabal je komad napisao po želji Dobrile Stojnić, koju je upoznao pre nekoliko godina kada je prisustvovao premijeri svoje predstave „Ljubavno pismo (kao kinesko mučenje)“ na Bitefu, takođe u režiji Tatjane Mandić Rigonat.
Arabal je tu izvedbu svog komada ocenio kao najbolju od dvadesetak koje je video u pozorištima širom sveta i od tada održava blisko umetničko prijateljstvo s glumicom Dobrilom Stojnić.
Predstava je urađena u koprodukciji Opera-teatra „Madlenianum“ i Instituta „Servantes“ u Beogradu, a autor komada Fernando Arabal najavio je dolazak na premijeru.
Povezana vest:  Predstava "Art" Jasmine Reze na Gardošu