bolest kao govor duse vLaguna predstavila knjigu “Bolest kao govor duše“

Izdavačka kuća “Laguna“, posle neslućenog uspeha knjige „Bolest kao put“ dvojice nemačkih lekara Ridigera Dalkea i Torvalda Detlefsena koji su opisali primenu jednog oblika alternativne medicine, predstavila je sinoć i “Bolest kao govor duše“ kao nastavak prve knjige.
Ovo, po oceni stručnjaka, klasično delo psihosomatske medicine napisao je Ridiger Dalke, bez asistencije svog partnera koji se sasvim povukao iz aktivnog života, i o njemu su govoirli prof. dr Vuk Stambolović, prof. dr Staniša Stojiljković, kao i i Vlado Ilić koji primenjuje Dalkeove metode u okviru Udruženja za sistemsku terapiju putem seminara, razvojnih grupa i edukacije.
Knjiga, kako je kazao Ilić pospešuje lični razvoj i ponovo uspostavlja sveobuhvatnu harmoniju u čoveku.
Deset godina nakon prvog izdanja knjige ?Bolest kao put? koja je doživela bezbroj izdanja, prevedena na 24 jezika, Dalke je nastavio i proširio teme opisane u prvoj knjizi.
Činjenica da je taj pristup odmah naišao na veliki odziv ? u početku pre svega kod zainteresovanih laika, a u međuvremenu sve više u stručnim medicinskim krugovima ? bila je znak sve veće potrebe za razumevanjem bolesti kao posledice nesklada ravnoteže tela i duha.
Lekar i psihoterapeut u novoj knjizi ?Bolest kao govor duše? opisuje mnoge bolesti čije slike nisu ušle u prvi deo, a cilj knjige je da čitalac sam protumači simptome i da bude u stanju da ih poveže s duševnim uzrocima oboljenja.
Knjiga je štampana u obliku svojevrsnog atlasa ljudskog tela, u kome se obrađuju različiti simptomi koji pogađaju svaki deo ljudskog tela.
Večerašnji promoteri, koji se, pored klasične bave i alternativnim metodama u medicini smatraju da je Dalke veoma jasno i precizno pokazao kako čitaoci mogu da razumeju jezik tela, da tumače simptome koje su zapazili na sebi i povežu ih sa duševnim uzrocima.
Suština je, naglasio je dr Stojiljković da simptome treba shvatiti kao sistemsku poruku da treba promeniti način života, pre svega ishrani i nastojati da se uspostavi ravnoteža između tela i duha.
Oni smatraju da knjiga obiluje inforamcija koje podstiču na razmišljanje da bi prepoznali gde se oko nas nalazi pozitivna energija, kao i da je naučimo crpeti neutrališući negativnu koja nas takođe okružuje i mnog je agresivnija.
Knjiga, nudi psihosomatske metode izlečenja mnogih bolesti ako se naučimo da se bavimo sobom i osluškujemo svoje telo umesto da se bavimo bolešću.
Promocija je održana u knjizari „Delfi“ u SKC u prepunom kafeu sa nedovljno mesta za sedenje.

Povezana vest:  Deseti međunarodni pozorišni festival Slavija u Beogradu