jezavelj„Jezavelj“ – nova biblijska saga Elinor de Džong

Izdavačka kuća „Laguna“ objavila je, posle veoma uspešne „Dalile“, novu biblijsku sagu Elinor de Džong – „Jezavelj“.
Jezavelj je jedna od najozloglašenih i kontroverznijih biblijskih figura, sinonim moći ali i ukaljane reputacije, tirska princeza koja je postala kraljica Izraela i koja je ubedila muža da se odrekne Jehove i okrene feničanskom Balu razbesnevši tako izraelske sveštenike i potpisavši svoju smrtnu kaznu.
Da li su starozatevne priče o prevrtljivoj bludnici željnoj vlasti istina, polu istina ili laž je pitanje koje je De Džong – koja se specijalizovala za pisanje priča o ženama demonizovanim u istoriji koju su napisali muškarci – pokušala da otkrije u „Jezavelj“.
Princezu Jezavelj njen otac, tirski kralj primorava da se uda. Uverena da je njen budući muž princ Juj ona započinje vezu sa njim da bi saznala da mora da se uda za sredovečnog izraelskog kralja Ahava.
Juj, ogorčen i zajedljiv, ne može da zaboravi Jezavelj koja sada živi sa Ahavom u Samariji, gradu na vrhu zaravljene planine gde je prva žena njenog supruga prezire, a izraelski sveštenici nazivaju feničanskom bludnicom sa lažnim bogovima.
Godine prolaze i Jezavelj krije tajnu koju ne zna čak ni Juj, da je on otac njenog najstarijeg sina Ohazije, naslednika izraelskog prestola.
Kako se zdravlje njenog muža pogoršava, Jezavelj postepeno preuzima vlast nad Izraelom. Međutim, po celoj zemlji širi se mržnja prema njoj koju podstiče prorok Ilija i njegov učenik Jelisije. Da li će Jezavelj konačno preuzeti kontrolu nad svojom sudbinom ili je njeno vreme isteklo saznaće čitaoci.
„Jezavelj“, raskošna priča o hrabroj i ukletoj kraljici sigurno će se dopasti ljubiteljima istorijskih i ljubavnih romana kao i onima koji su uživali u knjigama poput „Crvenog šatora“ Anite Dajamant.

Povezana vest:  Beogradski Dani Orisa