knjige kraljicaPredstavljena knjiga o britanskoj kraljici Elizabeti II

Otpravnik poslova Ambasade Velike Britanije u Srbiji Dejvid Mekfarlan bio je danas domaćin promocije knjige „Kraljica Elizabeta – život savremene vladarke“ autorke Sali Bedel Smit, u izdanju „Albion buksa“.
To je prva biografija Elizabete II koja se pojavila na srpskom jeziku i to u godini kada Kraljica ulazi u 63. godinu vladavine i time se približava rekordu koji drži njena čukunbaka kraljica Viktorija, saopštilo je Odeljenje za komunikacije i bilateralne odnose Ambasade Velike Britanije u Beogradu.
O knjizi, su pored domaćina Mekfarlana, govorili Uroš Balov, osnivač i direktor „Albion Books“ i Ivan Cvejić, glavni urednik Novinske agencije Beta.
Glumica Ana Sofrenović čitala je odlomke iz knjige, a kamerni sastav „Musica da Camera Nuova“ izveo je Hajdnov „Londonski trio“.
Ova knjiga daje novi uvid u javnu stranu Kraljičine ličnosti, ali i u njen privatan život. Autorka kombinuje informacije dobijene u razgovorima sa bliskim prijateljima i saradnicima kraljice Elizabete II i ekskluzivan pristup privatnim pismima i zvaničnim dokumentima, tako da Kraljicu istovremeno predstavlja kao državnicu, liderku, diplomatu, ali i kćerku, suprugu, majku i baku.
Sali Bedel Smit, autorka bestselera „Njujork Tajmsa“, američka je istoričarka i novinarka, specijalizovana u pisanju biografija članova britanske kraljevske porodice, kao i biografija američkih političkih, kulturnih i poslovnih lidera.
Tokom pisanja ovog istorijskog svedočanstva imala je podršku Bakingemske palate, čak joj je bilo dozvoljeno da se pridruži Elizabeti II i njenom suprugu na nekim službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu. Obišla je sve kraljičine rezidencije u Engleskoj i Škotskoj i razgovarala sa više od 200 ljudi – članova porodice, rođaka i prijatelja.
U životnoj priči britanske kraljice fascinantna je činjenica da je malo ko očekivao da će ona stupiti na presto. Elizabeta Aleksandra Meri, prvo dete vojvode i vojvotkinje od Jorka, rođena je 21. aprila 1926. godine. U to vreme na tronu je bio njen deda Džordž V, a ona je bila tek treća u liniji nasleđivanja, iza strica i oca.
Godine 1936. njen otac je neočekivano postao kralj, jer je njegov stariji brat Edvard VIII abdicirao kako bi se oženio Amerikankom Volis Vorfild Simpson.
Elizabeta je htela da postane bolničarka. Kad je napunila 18 godina prijavila se u teritorijalnu odbranu.
Venčanje sa princom Filipom održano je u Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. u prisustvu 2.000 zvanica. Godinu dana kasnije rodio se Čarls, a u 1950. princeza Ana. U to vreme zdravstveno stanje Džordža VI počelo je da se pogoršava, te je Elizabeta sve više preuzimala njegove obaveze.
Elizabeta II je 1952. u 25. godini nasledila tron Velike Britanije, a prešla je životni put od popravljanja vojnih kamiona tokom Drugog svetskog rata, stajanja na balkonu pored Vinstona Čerčila za Dan pobede, rođenja dvoje dece, preko pregledanja dokumenata iz takozvane „crvene kutije“ svakoga dana, nedeljnih sastanaka sa dvanaest premijera.

Povezana vest:  Zadivljujuća priča o avanturi, opasnosti i pobedi - "Četvrta violina" Saše Savića