Vanja-Bulic---Muskarac-u-izvesnim-godinamaDuhovite crtice iz svog i drugih života Vanje Bulića
 
U „Delfi“ kafeu u SKC-u, tačno u podne, danas je novinarima predstavljena knjiga „Muškarac u izvesnim godinama“ Vanje Bulića, čije je ime dovoljno popularno da mu nije naškodio ni „nepopularni termin“.
Za čitaoce koji su se protekle dve godine sretali sa Bulićem kao piscem „paleotrilera“ (termin lansirtan posle „Da Vinčijevog koda“ Dena Brauna) – „Jovanovo zaverštanje“ i „Simeonov pečat“, koji su ga uvrstili među „Lagunine“ autore bestselera, ova nova knjiga nastala iz kolumni za ženski nedeljnik „Ona“ i sa ciljem da zabavi, nasmeje i razgali biće možda neočekivano iznenađenje.
O ovom delu koje se po konceptu nadovezuje na Bulićevu prvu knjigu u izdanju „Lagune“ „Kako sam gajio blizance“ danas je, pored autora, govorila glavna urednica magazina „Ona“ Branislava Mićić.
Ona je upozorila da su Bulićevi tekstovi samo na prvi pogled „lako štivo“, ali ispod tog sloja prepoznala je ne samo priče, već eseje koji se bave večitim ali uvek aktulenim, egzistencijalnim pitanjima i zato nas teraju i da se zamislimo.
MIćićeva je konstatovala da magazin „Ona“ opstaje već pet godina i to je pripisala uređivačkoj politici jer su „svoji“, a primer koncepta koji slede su i tekstovi Bulića namenjeni svima bez obzira na pol i godine.
Autor je objasnio da on „ove tekstove ne bi nazvao klasičnom kolumnom, jer su kod nas kolumne uglavnom fol umne“.
„Svi se trude da budu preterano umni, pa se često tekst završi popovanjem“, nastavio je Bulić.
Prema njegovom tumačenju „ovo su price iz svakodnevnice, mozaik sastavljen iz kockica mog životaiI života mojih prijatelja“.
U šaljivom tonu je ispričao anegdotu vezanu za ovu knjigu. „Kada sam je dao kumu pred put u Podgoricu, i kada se vratio, ispričao mi je kako se zbog nekih priča toliko smejao da su ga putnici zagledali, a zbog nekih su mu potekle suze“.
Najvažnije je u celoj priči, zaključio je autor je „da je skrenuo na sebe pažnju stjuardese što smatram velikim uspehom ove knjige“.
Prema rečima izdavača „ako neko nema smelosti da čita eseje o lepoti neizvesnih godina i tišini kad deca izađu iz kuće od koje može da se ogluvi, neka se drži tekstova u kojima se Bulić, okupan mirisom ‘Pino silvestre’ i sa zviždukom ‘Yesterday’ na usnama, pita da li muškarac u izvesnim godinama može da bude romantičan; šta dobija kao rođendanski poklon od školskih drugarica; kako reguliše saobraćaj u bračnom krevetu i da li uopšte ‘babaribe’ i ‘dedafrajeri’ vode ljubav…“
Ispod naslova „Muškarac u izvesnim godinama“ stoji podnaslov: „zakasneli pubertet ili rani klimaks – pitanje je sad“.
Povezana vest:  14. NOĆ MUZEJA: VELIKE I MALE REVOLUCIJE