vodic jedne biciklistkinje kroz kasgar-suzan dzojnson„Vodič jedne biciklistkinje kroz Kašgar“ S. Džojnson

Beogradska Laguna nedavno je objavila „Vodič jedne biciklistkinje kroz Kašgar“, debi roman Suzane Džojnson, menadžera za književne programe Britanskog saveta.
„Vodič jedne biciklistkinje kroz Kašgar“ je priča o Evi Ingliš koja početkom 20-ih godina prošlog veka biciklom putuje kroz današnji Kirgistan da bi osnovala hrišćansku misiju u Kašgaru, gradu na Putu svile.
Istovremeno u sadašnjosti, mlada žena se vraća sa posla i ispred svog stana pronalazi beskućnika iz Jemena koji je na zidu njenog odmorišta ostavio crtež ptice. Ona ga prima kod sebe i istovremeno saznaje da je najbliža rođaka pokojnice za koju nikada nije čula, a čiji napušten stan sadrži brojna iznenađenja uključujući i mrzovoljnu sovu.
Džojnson je, zahvaljujući svom poslu putovala po Bliskom istoku, severnoj Africi, Kini i Evropi i iz prve ruke piše ne samo o dalekim mestima već i o prašini, prljavštini, bedi i depresiji koje je tamo videla.
„Vodič jedne biciklistkinje kroz Kašgar“ je dirljiva, simpatična priča o dve hrabre i usamljene žene koje pronalaze ljubav u nešto blažim klimama. Iako kroz knjigu provejava osećaj da bekstvo nije bilo sasvim uspešno, Džojnsonova je suviše veliki optimista da bi dozvolila tužan kraj što ovaj roman čini idealnim štivom za čitanje tokom lenjih nedeljnih popodneva.

Povezana vest:  Noć knjige 18. decembra