Covek-zvani-NeustrasiviBiografija pravog Džemsa Bonda – Neustrašivog Stivensona
 
Izdavačka kuća „Admiral books“ objavila je izuzetno interesantnu publicističku knjigu Vilijema Stivensona „Čovek zvani Neustrašivi“ posvećenu jednom od najvećih tajnih agenata Drugog svetskog rata kome je lično premijer Velike Britanije nadenuo ime „Neustrašivi“.
Objavljena kao prvi naslov u novoj edicji „Enigma“ rezervisanoj za najzanimljivije istinite priče iz Drugog svetskog rata, najbolje ju je preporučio legendarni „otac“ Džemsa Bonda Jan Fleming koji se i sam uključio u obaveštajni rat tokom Drugog svetskog rata i koji je izjavio da je „Bond krajnje romantizovana verzija stvarnog špijuna. Onaj pravi je Vilijam Stivenson“.
„Admiral buks“ je baš tokom 2013. stekao širu popularnost i prepoznatljvost zahvaljujući dokumentarističkim, publicističkim knjigama u kojima su „otkirvene“ mnoge tajne novije istorije, ali pisane na prijemčiv i popularan način, tako da mogu privući najširi krug čitalaca. To su naslovi poput insajderskog portreta Raspućina koji je napoisao njegov nekadašnji sekretar, sudbine vanbračne ćerke Milene i Alberta Ajnštajna, pa do, prilično uverljive, povesti o bekstvu, a ne samoubistvu, Firera Trećeg rajha Adolfa HItlera („Sivi vuk“).
Toj kategoriji pripada ispovest Vilijema Stivensona posvećena tajnom ratu koji se vodio od 1939. do 1945. na obaveštajnom nivou između sila Osovine to jest nemačkog nacističkog Rajha i zapadnih saveznika, pre svega Velike Britanije koja je imala najbolju špijunsku mrežu u Evropi, a dobrim delom i na Dalekom istoku, gde je trebalo da brani svoje kolonijalne interese.
Tamo, gde je računala da neće biti ugoržena (Afrika i Latinska Amerika) britanska obaveštajna služba nije bila tako efikasna, što ih je, tokom rata, dosta skupo stajalo kada je Romel skoro okupirao sve evropske kolonije u Africi, a Japanci one u Aziji.
Ova knjiga koju je novinar, inače sasvim slucajni imenjak „junaka“ priče, Vilijem Stivenson napisao zahvaljujući dugotrajnim susretima sa „Neustrašivim“ i strpljivom i pažljivom pretraživanju vojnih arhiva, prati njegove akcije od samog pocetka prvih ratnih Hitlerovih osvajanja koje su zapadne sile tolerisale (prisjedinjenje Sudeta, aneksija Austrije) pa preko direktnog početka ratnih oparacija između Velike Britanije i Nemačke posle invazije na Poljsku, zatim ulaska ŠSR-a i SAD u rat do konačne pobede.
U svim tim momentima obaveštajci su igrali mnogo veću ulogu nego što se zna i danas, ali zahvaljujući knjigama poput „Neustrašivi“ mi sada imamo priliku da dobijemo potpuniju sliku o uglavnom anonimnim herojima kao što je bio i Stivenson čiju sliku niko nije imao sve do 1954. godine kada je zvanično otišao u penziju i nastanio se na Bermudima.
Povezana vest:  Šta je to što spaja Vudstok, Petra Dobrovića i Auroru Borealis?