Helgin-dnevnikDnevnik Helge Vajs u izdanju Lagune

Roman „Helgin dnevnik“, autobiografska priča češke autorke Helge Hošek Vajs o zatočeništvu u nacističkom logoru u Drugom svetskom radu, biće objavljena sutra u izdanju izdavačke kuće Laguna, najavio je danas taj izdavač.
Helga Vajs odvedena je 1941. godine sa roditeljima u nacistički logor u Terezinu i naredne tri godine beležila je dnevnik o preživljavanju porodice i ostalih zatočenika, koji je ostao sakriven u pukotini jednog zida kada su poslati u Aušvic.
Jedna od malog broja jevrejske dece iz Praga koja su preživela holokaust, Helga Vajs uspela je posle Drugog svetskog rata da dođe u posed svojih dnevničkih beleški i da ih dopuni kasnijim iskustvima i promišljanjima.
Za razliku od potresnog „Dnevnika Ane Frank“, koji se završava u trenutku kada porodicu odvode u koncentracioni logor, knjiga Helge Vajs opisuje logorsko iskustvo jednog deteta, naveli su izdavači.
Helga Vajs (Prag, 1929) posle rata vratila se u Prag gde je studirala umetnost i slikarstvo. Danas živi u Pragu, u istom stanu iz kojeg je deportovana sa porodicom.

Povezana vest:  Smotra predstava klase gluma sa umetničkih akademija