sudbina-i-komentariNajnagrađivaniji roman „Sudbina i komentari“ Radoslava Petkovića u prodaji
 
U izdanju Lagune u prodaji se nalazi jedan od deset najboljih Ninovom nagradom ovenčanih romana „Sudbina i komentari“ Radoslava Petkovića. Pored Ninove, ovaj roman dobio je nagradu „Meša Selimović“, Borbinu i nagradu Radija B92 za roman godine.
Iako je prošlo 20 godina od prvog izdanja najnagrađivanijeg srpskog romana, on i dalje kod ljubitelja istorijskih štiva izaziva veliko interesovanje, stoga knjigu „Sudbina i komentari“ Radoslava Petkovića možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninin klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.
Rus srpskog porekla Pavel Volkov, mornarički oficir, u doba Napoleonovih ratova kreće u tajnu misiju: da uhodi kolonizaciju i osvajanje Balkana. Na tom putu srešće ženu u koju će se zaljubiti, upoznaće znamenite Srbe onoga vremena koji se okupljaju u Trstu i podržavaju srpski ustanak protiv Turaka, pa će se njegova misija pretvoriti u nešto sasvim drugo i završiti sasvim neočekivano. Vek i po kasnije, istoričar Pavle Vuković naći će se usred nemira mađarske revolucije i sovjetske intervencije u Budimpešti, a njegova sudbina neobično će nalikovati sudbini Pavela Volkova, kao donekle i sudbini nesrećnog srpskog despota Đorđa Brankovića…
„Petkovićev roman govori o univerzalnom problemu čovekove emancipacije ili prava da ‘svojoj sudbini’, odnosno fatumu – ovde prevashodno istorijskom – ‘kaže ne’. Duhovito i lucidno prikazujući stalno obnovljivi usud Istorije, Petkovićev roman je na izvestan način ‘neistoričan’: zamisao o cikličnom ponavljanju sudbine individua (ruski mornarički oficir srpskog porekla Pavel Volkov, istoričar Pavle Vuković, pa i sam grof Đorđe Branković) i zajednica u svojoj osnovi je ‘protivistorijska’, jednako kao i predstava o izbavljenju i bekstvu iz Istorije.“ Tihomir Brajović
Radoslav Petković rođen je 1953. godine u Beogradu. Objavio je romane: „Put u Dvigrad“ (1979, 1997, Nagrada „Miloš Crnjanski“); „Zapisi iz godine jagoda“ (1983); „Senke na zidu“ (1985, 1994); „Sudbina i komentari“ (1993); knjigu priča: „Izveštaj o kugi“ (1989, 1990, „Andrićeva nagrada“) i knjigu esejističke proze „Ogled o mački“ (1995). Knjige su mu prevedene na francuski, nemački, grčki, mađarski, bugarski, slovenački i slovački jezik. Prevodio je sa engleskog Čestertona, Tolkina, Defoa i Stivensona. Priče Radoslava Petkovica nalaze se u nekoliko antologija objavljenih u zemlji i inostranstvu. Živi radi u Novom Sadu.
Povezana vest:  Izložba fotografija "Rok momenti 2014"