cetiri-slike-srpske-apokalipsePisac sa Dorćola predvideo haos u Ukrajini i nuklearni sukob između NATO i Rusije
 
U svojoj knjizi „Četiri slike srpske apokalipse“ Goran Aranđelović na jedinstven način, u nesvakidašnjoj formi kombinacije trilera i satire, opisuje četiri katastrofalna scenarija po Srbiju.
Inače, poseban je kuriozitet to što se Aranđelović, kao rođeni Dorćolac, 2010. godine u četrdeset sedmoj godini odlučio da sa suprugom i tri kćerke napusti Beograd i ode na jugoistok Srbije. Živi na planini Devici.
U noveli „Konus“, Aranđelović je još 2011. godine predvideo sukobe u Ukrajini i nuklearni rat između Zapada i Rusije.
Zabrinjavajuća tačnost u previđanju ogleda se kroz „agencijske vesti“ koje se provlače kroz novelu.
Deo agencijskih vesti iz novele:
Rojters – Kijev, Ukrajina – Posle prekjučerašnjih par­lamentarnih izbora došlo je do sukoba nezadovoljne opozicije s pristalicama vladajuće koalicije. Kijevski zvaničnici tvrde da je situacija pod kontrolom i da jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova rade na uspostavljanju reda. Protesti su organizovani i u brojnim gradovima zapadnog dela Ukrajine. Među transparentima su najbrojniji oni koji pozivaju na samostalnost.
ITAR–TASS – Kijev, Ukrajina – Neredi su u prestonici Ukrajine ušli u treću nedelju. Sve je jasnije da snage reda ne mogu da obuzdaju suprotstavljene strane. U gradu se često čuju sukobi lakim automatskim oruž­jem i povremene eksplozije. Vojska je ušla u predgrađa tromilionskog Kijeva. Neimenovani izvori pominju tzv. demokratske komitete u zapadnim delovima Ukrajine. MIP Ruske Federacije izražava zabrinu­tost razvojem situacije i poziva članice NATO-a da prestanu sa svim vidovima podrške separatističkim snagama i da zajedno s Rusijom rade na očuvanju mira i jedinstva svih naroda Ukrajine. Time se u širem kontekstu direktno doprinosi stabilnosti i miru na evropskom kontinentu.
RIA novosti, TV emisija – Krivi Rog, Ukrajina – „Ove su pripadnici američkih specijalnih snaga, pre­obučeni u uniforme ruske vojske koje su vladi lojal­ne, OMON snage jutros uhvatile. Osim trojice koji su se predali, OMON je u borbi likvidirao preostala četiri pripadnika terorističkog tima. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije upozorava na vojno pri­sustvo NATO-a u Lavovu i Užgorodu. Primećeni su veći pokreti NATO snaga kroz Poljsku i Mađarsku, razmatraju se kontramere.“
** Inače su ruske agencije objavile da se u Kijevu nalazi više od tri stotine pripadnika specijalnih snaga SAD i ostalih članica NATO (Politika 06.03.2014)
Kroz agencijske vesti u noveli pratimo ukrajinsku i svetsku dramu. Poslednja vest u noveli glasi:
Tanjug – hitno! – U protekla dva sata, seizmografski uređaji širom Evrope zabeležili su tri jaka potresa u Ukarijini. Dva su potresa istočno, a jedan zapadno od mesta Šepetovka u kom su se poslednjih dana vodile žestoke borbe između američkih i ruskih trupa.
Švedski kraljevski seizmografski zavod je upravo objavio da su potresi izazvani eksplozivnim napra­vama snage od deset do pedeset kilotona. Reč je o površinskim eksplozijama. Pretpostavlja se i da je osim površinskih bilo i nekoliko vazdušnih eksplozija, ali je njihov broj i jačinu u ovom trenutku nemoguće proceniti.
CNN – na ekranu je predsednik SAD – Zbog razvo­ja događaja, prinuđen sam da, po drugi put u isto­riji SAD, sve američke jedinice podignem na nivo DEFCON 2!
Prvi kanal Ruske državne televizije – predsednik Rusije: – Građani Rusije, pre dva sata, na naše mirov­ne trupe u Ukrajini izvedeni su nuklearni udari. U skladu s prethodno datim ovlašćenjima, naše su trupe uzvratile nuklearnim udarima po neprijateljskim sna­gama. Naredio sam da Strategijske nuklearne snage pređu na najviši nivo pripravnosti!
Povezana vest:  Uvek najbolji naslovi na akciji "3 za 999"