POZIVNICA inside artINSIDE ART – IZLOŽBA I RAZGOVOR

Otvaranje izložbe polaznika radinoce INSIDE ART i razgovor o radionici održaće se u petak 14. 3. u 19:00 u Klubu Magistrala Doma kulture Studentski grad. Na izložbi će biti predstavljeni rezultati devetomesečne umetničko-istraživačke radionice INSIDE ART ili može li umetnost da pomogne da nađem zajednički jezik sa sobom? na kojoj su učestvovale: Nina Lazić, Mihana Ristić, Milica Tičerić, Marija Brašanac, Dragana Joksimović, Marija Martinović, Teodora Džudović, Jovana Zrnić, Tijana Stevanović. Autorka i voditeljka radionice je Gordana Belić, vizuelna umetnica (vajarka).
Radionica INSIDE ART je namenjena studentima, onima koji su završili školovanje ali nemaju posao, kao i svim mladim ljudima koji osećaju nezadovoljstvo svojim životom i potrebu da nešto promene. Učesnici radionice INSIDE ART u toku rada, prošli su, uz vođenje mentorke, kroz kompletan proces nastanka dela savremene vizuelne umetnosti. Izložba i razgovor o radinoci otkrivaju da li je ovo iskustvo uticalo na lični život polaznika? Da li su otkrili i poverovali u mogućnost življenja, rada, stvaranja uprkos problemima, kako spoljašnjim, društvenim, tako i unutrašnjim, ličnim?
Prisećajući se zašto je pokrenula radionicu, Gordana Belić ističe: „Pitala sam se zašto psihologija (psihoterapija) ostaje na nivou problema, u pokušajima da ih reši, ne istražujući istinski zdrave delove ličnosti, one iz kojih ponovo rastemo, obnavljamo se i jačamo, a sa druge strane zašto umetnost, u posedu ogromne količine prave stvaralačke snage, tu snagu usmerava isključivo u produkciju umetničkog dela, koje zatim živi svoj dalji život među drugim stvaraocima ili poštovaocima umetnosti, dok najveći broj ljudi ostaje izvan „kruga stvaranja“, u običnom, trivijalnom svetu nužnosti? Radeći edukaciju u oblasti likovnog stvaralaštva sa ljudima različitih uzrasta (deca, mladi, odrasli, stariji), pokušala sam da proširim njihova interesovanja na druge oblasti stvaralaštva, da ih produbim, a zatim dovedem u vezu sa njihovim ličnim životima“.
Gordana Belić takođe navodi da je njen stav da kreativnost pripada svima, da predstavlja nepresušni izvor, ali da često ne znamo kako da do tog izvora dođemo, kako da ga koristimo u konkretnim situacijama, te kako da ga ponovo aktiviramo onda kada izgleda da je „presušio“, a to su obično situacije kada nam je kreativnost najpotrebnija.

Povezana vest:  Sjećanja proslavljenog pisca Meše Selimovića