Zelenbabini darovi

Koga se tice kako zive priceDve knjige Kreativnog centra među prvih pet na konkursu za nagradu Plavi čuperak

Knjige Zelenbabini darovi Ivane Nešić i Koga se tiče kako žive priče Dejana Aleksića našle su se na trećem i četvrtom mestu na konkursu za nagradu Plavi čuperak.
U izboru žirija među 38 naslova našlo se još nekoliko knjiga Kreativnog centra: Knjiga utisaka Slavoljuba Stankovića, Roman u mojoj glavi Sonje Ćirić, Budimir i retke vrste Zorana Penevskog, Priča o Tataliji Vesne Aleksić, Zagonetka retka zvana arhitetka Dejana Aleksića.
U januaru 2014. godine započet je postupak ustanovljavanja nagrade Plavi čuperak, s namerom da se dobije što objektivnija slika o produkciji knjiga za decu domaćih autora u Republici Srbiji. Nagrada će se dodeljivati svake godine u znak sećanja na pesnika Miroslava Antića, prvog glavnog i odgovornog urednika obnovljenog časopisa za decu Neven. Nagrada će biti dodeljivana za najbolju knjigu za decu (beletristika) objavljenu u Srbiji tokom prethodne godine, a zajednički je dodeljuju dečji list Neven i Zmajeve dečje igre iz Novog Sada.
Odluku o nagradi donosi žiri sastavljen od širokog kruga pisaca, kritičara i izučavalaca književnosti za decu. Svaki od pozvanih članova žirija odabrao je pet knjiga za decu koje su objavljene tokom 2013. godine i rangirao ih od prvog do petog mesta po svom vrednosnom kriterijumu.
Pozivu za učešće u radu velikog žirija za dodelu nagrade Plavi čuperak, upućenom na adrese 58 pisaca, kritičara, teoretičara, profesora dečje književnosti i novinara, do kraja februara odazvalo se njih 40, a za knjigu godine predloženo je ukupno 38 naslova.
Prva dva mesta zauzele su knjige O babama i žabama Popa D. Đurđeva (95 bodova, 26 glasova) i Deca Bestragije Uroša Petrovića (78 bodova, 22 glasa).
Nagrada Plavi čuperak za 2013. godinu Popu D. Đurđevu biće uručena 13. marta 2014. godine u okviru manifestacije Antićevi dani u Kulturnom centru Novog Sada.

Povezana vest:  Otvorena Izložba radova diplomaca Fakulteta primenjenih umetnosti u Bioskopu Balkan: Diploma 2023.