henriglob11024x768Henri Šesti Narodnog pozorišta na festivalu u Bursi

Predstava Narodnog pozorišta iz Beograda „Henri Šesti“ u režiji Nikite Milivojevića 19. marta će biti izvedena na prvom Internacionalnom festivalu teatara Balkanskih zemalja u turskom gradu Bursi.
Na festivalu u Bursi će, pored domaćina i gostiju iz Srbije, učestvovati i teatri iz Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Grčke I Rumunije, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.
Šekspirova tragikomedija s elementima groteske „Henri Šesti“premijerno je izvedena 11. marta 2012. godine u Glob teatru u Londonu, tokom „Kulturne olimpijade“.
Uloge tumače: Hadži Nenad Maričić, Predrag Ejdus, Tanasije Uzunović, Boris Pingović, Nebojša Kundačina, Branko Jerinić, Dajan Karlečik, Slobodan Beštić, Aleksandar Srećković, Pavle Jerinić, Bojan Krivokapić i Jelena Đulvezan.
U predstavi nastupaju i muzičari Bora Dugić (frula), Zoran Živković (violina) i Slobodan Prodanović (harmonika).
Predstava „Henri Šesti“ do sada je učestvovala na nekoliko festivala u regionu i inostranstvu, među kojima su Budva Grad teatar u Crnoj Gori, Bitola Šekspir festival u Makedoniji i 19. Internacionalni festival klasičnog teatra u rumunskom gradu Aradu.
Gostovanje u Bursi predstavlja nastavak uspešne saradnje Narodnog pozorišta s kulturnim institucijama u Turskoj, koja traje od 2003. godine, kada je potpisan Protokol o saradnji s Turskim državnim teatrima, ističe se u saopštenju.

Povezana vest:  Bestseler Marka Babića ''Putovanje zvano igra'' napokon u knjižarama širom Srbije