konstantinovo-raskrsce-novo-krv„Konstantinovo raskršće“ i u Švajcarskoj
 
Nakon američkog izdanja nedavno objavljenog od strane izdavačke kuće „Blooming Twig Books“ iz Nju Jorka, roman Dejana Stojiljkovića „Konstantinovo raskršće“ biće preveden na francuski i objavljen u Švajcarskoj u izdanju kuće „L’Age d’Homme“ iz Lozane. (www.lagedhomme.com)
Knjiga će izaću u okviru edicije namenjene slovenskoj literaturi gde su do sada objavljivani prevodi Fjodora Dostojevskog, Maksima Gorkog, Aleksandra Grina, Leonida Leonova kao i sprskih pisaca poput Ive Andrića, Dušana Kovačevića i Mome Kapora.
„Objavljivanje moje knjige u Švajcarskoj mi je veoma bitno u smislu da se radi o kulturi koja veoma ceni pisanu reč i vodi računa o književnosti uopšte. Takođe mislim da se dobro pogodilo da je kuća iz Lozane jer na taj način dobijam prevod na još jedan veliki jezik – francuski, što uopšte nije mala stvar.“
Roman „Konstantinovo raskršće“ preveden je do sada na engleski, ruski i makedonski, a u toku su prevodi na slovački i turski jezik.
U vezi interesovanja inostranih izdavačkih kuća za njegovu prozu, Stojiljković je izjavio:
„Uopšte se nije lako probiti u inostranstvu iz jednog malog jezika i male književnosti kakva je naša. Ipak, kad vam to pođe za rukom, onda se, izgleda, desi neka vrsta domino-efekta. Pored pomenutih izdanja, trenutno postoji opcija saradnje sa jednim izdavačem iz Londona, prava za roman „Duge noći i crne zastave“ su prodata slovenačkom izdavaču „Videotop“, dok je izdavač iz Turske koji će objaviti „Konstantinovo raskršće“ takođe uzeo prava i za moja druga dva romana, uključujući tu i „Znamenje anđela“. „Blooming Twig“ će, pored romana, na jesen krenuti i sa objavljivanje stripovske trilogije „Konstantinovo raskršće“ koju je crtao Dragan Paunović. Postoji čak i interesovanje za moju dramu „Konstantin“, ali ideja da on bude postavljen u nekom teatru na anglosaksonskom govornom području mi još uvek deluje suviše bajkovito… Ipak – nikad se ne zna.“
Povezana vest:  Izložba fotografija Miloša Nadaždina "After dark" u SUPERMARKET - u