ne-dirajte-moje-bubeNagrada „Novosti“ za dečju knjigu Popovu i Nikoletiću

Nagradu „Gordana Brajović“ koju „Večernje novosti“ dodeljuju za najbolju knjigu za decu, ravnopravno su dobili Raša Popov za kratki roman „Mokrinski patuljci“, u izdanju „Pčelice“ i Tode Nikoletić za zbirku pesama „Ne dirajte moje bube“, u izdanju Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin“.
Kako je saopšteno iz Novosti, odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu Slobodan Stanišić (predsednik), Bratislav Milanović, Marina Biorac, Tanja Milenković, Milomir Kragović i Dragan Bogutović, koji su razmatrali 50 knjiga od 47 autora pristiglih na konkurs.
U najužem izboru bili su i „Zmaj u jajetu“ Dragana Hamovića (autorsko izdanje), „Mamin dnevnik“ Lidije Nikolić („Pčelica“) i „Velika večera“ Nedeljka Tešića (Centar za kulturu Sirmijum i AM „Grafika“).
U obrazloženju žirija se ističe da se u romanu Popova vrlo vešto prepliću realistična priča i zbivanja u porodici Kršinih iz Mokrina i fantastična priča u narodu patuljaka koji žive u njihovoj bašti, u kupusu, i kao pravi vitezovi spasavaju od raznih nezgoda koje bi se, da nije tog malog i nevidljivog naroda, izrodile u katastrofu.
Ovo je knjiga o prijateljstvu i ljubavi, o časti koja pobeđuje nečasne rabote u životu. U njoj su glavni junaci pradeda Živan i patuljak Zvrk koji druguju od pradedinog detinjstva sve do njegove starosti, nerazdvojni i odani jedan drugome. Napisani briljantnim stilom, „Mokrinski patuljci“ predstavljaju pravi vrt duha i mašte, navodi žiri.
Pesničkom knjigom „Ne dirajte moje bube“ Tode Nikoletić na duhovit, šarmantan i deci blizak način zaokružuje celovitost posebnog pogleda na svet.
Autor je vrstan, poznat i dokazan pesnik, kako za mlađe, tako i za one zaljubljene, lepršave, setne i sklone razmišljanju. Njegove pesme kao da su obojene svetlošću i ogrejane suncem, a ne nude samo zabavu niti samo leče dosadu, već kroz njih doseže saznanje o svetu u kome živimo, u kome možemo da postanemo bolji i srećniji. Naročitu draž ove zbirke čine pesme u kojima „ljubav plete zlatnu stazu sreće“, navodi se u obrazloženju.
Nagrade će biti uručene na 17. Književnom susretu „Dani dečje poezije i stvaralaštva Gordana Brajović“ koji će se održati 29. aprila u Aleksincu.

Povezana vest:  Nova sezona kurseva tanga u Gvarneriusu