theatre-mask1U Loznici završen Festival glumačkih ostvarenja
Dodelom nagrada, večeras je u Vukovom domu kulture u Loznici završen Četvrti Festival glumačkih ostvarenja amaterskih pozorišta Srbije, koji je trajao osam dana.
Stručni žiri je za najboljeg glumca proglasio Dobrivoja Petrovića za ulogu Zorana u predstavi „Kako smo voleli Tita“ Pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi.
Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Sonji Vratonjić, koja je tumačila Nađu u predstavi „Detektor laži“ koju je izvelo pozorište „Teatar Levo“ iz Beograda.
Prvi put dodeljena je treća ravnopravna nagrada glumici lozničkog pozorišta „Karadžić“ Branki Ilić za ulogu Ikonije u predstavi „Čudo u Šarganu“.
Predhodnih godina članovi pozorišta koje je domaćin festivala, nisu ulazili u konkurenciju za dve glumačke nagrade.
Posebna nagrada „Petar Grujić“ za glumački doprinos u radu pozorišta „Karadžić“ iz Loznice dodeljena je Živki Soldar, dugogodišnjoj članici ovog pozorišta.
Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na istaknutog glumca i reditelja pozorišta „Karadžić“.
Pored pozorišta „Karadžić“, lozničkoj pozorišnoj publici predhodnih dana predstavili su se amaterska pozorišta iz Jagodine, Trstenika, Beograda, Prijepolja, Petrovca na Mlavi i Kovina.
Nakon svake izvedene predstave, žiri publike je proglašavao glumca večeri, a u okviru pratećeg programa nastupali su dečiji i omladinski glumački ansambli iz Bogatića, Velike Plane, Draginca, Lipnice i Loznice.
Završne, osme festivalske večeri, u čast nagrađenih, nastupilo je Beogradsko pozorište „Slavija“ s komedijom „Nek mu je laka crna zemlja“ po tekstu i u režiji Vide Crnčević Basare. Uloge su tumačile: Ljiljana Blagojević, Sonja Knežević-Neimarović i Danka Ignjatović.
Povezana vest:  Izložba grafika Salvadora Dalija u Muzeju 25. maj