buli 1Patti Smith u izvođenju Senke Bulić na daskama Inteatra

INmusic festival ove godine nastavlja s predstavljanjem sjajnih glumaca i njihovih fantastičnih izvođenja. Nakon najave Stilskih vežbi Pere Kvrgića i Lele Margitić, na pozornicu INteatra dolazi Senka Bulić s predstavom Dream of Life.
Predstava-performans o životu Patti Smith rezultat je istraživanja na dugoj liniji odnosa Umetnik-Društvo. Patti nije samo prvoborac punkerske revolucije, simbol „drugačijeg“ rock and rolla. Patti je simbol borbe za čistu umetnost. Od Rimbauda, Whitmana do Jima Morrisona, ona utelovljuje sestru blisku po osećanju, erudiciji i snazi.
Pojava Patti Smith na njujorškoj umetničkoj i muzičkoj sceni početkom 70-ih godina bila je toliko silovita, njen uspon toliko brz i neočekivan, a uticaj toliko snažan da je iz današnje perspektive teško proceniti njenu ulogu. S obzirom na inflaciju ljudi bez kojih bi teško bilo zamisliti neki pokret odnosno stilsko razdoblje predstava ne umanjuje ulogu Patti Smith bajkama o standardima koje je ova rock ikona postavila bendovima i muzici koja bez nje nikada ne bi videla svetlo dana. Autobiografskom knjigom Tek deca izbrisala je poslednje stereotipe o mesijanskoj ulozi pesnika i umetnika u društvu kojem do pesnika i umetnika nije stalo.
Predstava Dream of Life nastala je iz teksta Jelene Svilar i Morane Foretić i prati razvoj umetnika, rast kreacije iz duha vremena. Galerija likova izmenjuje se kao fascinantan ringršpil, kaleidoskopski umetnički svet u kojem se susreću Robert Mapplethorpe, Sam Shepard, Andy Warhol, Jimi Hendrix, Janis Joplin…umetnici – tek deca.

Povezana vest:  Marin Jurić Čivro i Nina Kraljić zajedno u novom singlu