Linkoban - credit Thomas Topper ChristensenI ove godine na INmusic festival dolaze evropski muzički potencijali

Toliko mladih bendova, a u medijima se uvek vrte isti prokušani izvođači. Kako onda čuti nešto novo?
Jedan od načina je doći na INmusic festival koji u saradnji s programom ETEP (European Talent Exchange Program) podstiče nastupe i popularizira mlade evropske izvođače kroz festivale i medije. Publika INmusic festivala već se imala prilike upoznati sa svežim i zanimljivim evropskim muzičkim potencijalima. Ove godine dolazi potpuno vizualno i auditivno osveženje, kinesko danska kombinacija utelovljena u Ling Ly, odnosno sve poznatiju Linkoban. Biće tu i slovenski hip hoper bez dlake na jeziku N’toko. U sklopu CEETEP (Central Eastern European Talent Exchange Program), koji princip razmene muzičara primenjuje na festivale Istočne i Središnje Evrope, INmusic festival će posetiti srpski duo Ti, bend sporijih hipnotičkih ritmova.
Linkoban se sve više uvlači u evropsku muzičku scenu i pod kožu publike koja očekuje nešto drugačije. Njena live izveđenja hipnotiziraju i udaraju kako vizualno, tako i zvučno. Debitantski album „Super Into It“ je naišao na veliko odobravanje, a basevima ispunjen hit „Like This“ obeležio je skandinavske plesne podije i radijski eter severnih zemalja. Linkoban nije bila iste sreće i u Kini. Zbog previše eksplicitnih tekstova dobila je zabranu javnog nastupa pa je medije i velike klubove zamenila underground nastupima. Koliko se može saznati, o nastupima će se još dugo pričati.
Sa nešto južnijih i nama susednih predela dolaze najglasnija hip-hop usta Slovenije. N’toko je svoj ugled stekao zahvaljujući svojim tehničkim veštinama i neverovatnom brzinom koja mu je omogućila uzastopne pobede na državnim rap takmičenjima. N’toko, nakon nekoliko izdanih albuma, od kojih je „Parada ljubezni“ naišla na najbolji prijem, danas živi na relaciji između Slovenije i Japana gde je odradio više od 40 koncerata. S vremenom je brzina ustupila pred hip hop oštrinom upakiranom u dance elektro pop u što će se uskoro moći osvedočiti i publika INmusic festivala.
Za kraj, u saradnji s CEETEP programom INmusic festival predstavlja psihodelični elektro pop duo Ti iz Srbije. Reč je o potpuno drugačijem zvuku nego li kod prethodna dva izvođača. Ilija Duni i Trajče Nikolovski, rođeni u Makedoniji, svoje su putove ukrstili u Beogradu nakon čega su uskoro našli svoj put do publike. Prepoznatljivi su po snenim melodijama, toplim synth bass dionicama i jednostavnom ali dirljivom poezijom. Njihov prvi album „Vidimo se“ najbolji je soundtrack za lijena i kišna poslijepodneva ili za buđenje u kasna sunčana jutra.
Ne propustite najbolju evropsku muziku u nastajanju, ali i muzičke legende poput The Black Keys, Pixies, MGMT, Foals, The Fratellis te mnoge druge. Festivalske karte kupite za samo 349 kuna u Tisak media centrima , Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb) te online na službenoj stranici festivala inmusicfestival.com.
INmusic festival se pobrinuo i za one koji ne dolaze iz Hrvatske. Festivalske pakete koji uključuju ulaznicu, kamp te prijevoz iz Ljubljane, Maribora, Beograda, Skopja, Podgorice, Mostara, Sarajeva i Banja Luke, potražite na službenoj web stranici festivala.

Povezana vest:  Noel Galager: Neću uskoro objaviti ništa novo